Na jednom mjestu sve o genocidu nad Bošnjacima u proteklom ratu

Fena
Na jednom mjestu sve o genocidu nad Bošnjacima u proteklom ratu
Projekt nazvan "Genocid nad Bošnjacima 1992 - 1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije" prezentiran je u Sarajevu.

Cilj je putem društvenih mreža prezentirati korijene, uzroke, ciljeve i razmjere agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995.

Voditelj projekta Emir Hadžihafizbegović kazao je novinarima da je to ustvari priča o stradanju nedužnih ljudi, a baza od oko dva miliona podataka bit će dostupna putem web portala.

"Sistem će se puniti do 11. jula kad će biti otvorena cijela priča o genocidu nad Bošnjacima. Ovo je krik istine, a web stranica se sigurno neće nikada završiti jer ko zna da li će ikada biti pronađeni svi ubijeni i smrtno stradali nevini ljudi. Ta priča govori o dobru i zlu, ljudima i neljudima", kazao je i precizirao da se projekt realizira pod podroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina Kavazovića, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su stručnjaci raznih profila.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za novinare je naglasio važnost čuvanja sjećanja da bi, onima koje to interesira, omogućili da dobiju precizne podatke a sve to da nam se historija ne bi ponovila.  

"Nama nije cilj kvariti odnose na Balkanu i BiH. Bošnjaci i Srbi žive vjekovima jedni pored drugih i jedni s drugima, to će se tako i nastaviti. Taj suživot može biti baziran isključivo na istini, ma kakva ta istina bila", naglasio je.     

Važnost istine o bosanskim ljudima, sudbinama i stradanjima istaknuo je i reisu-l-uleme Islamske zajednice Husein ef. Kavazović te kazao da je bitna zbog toga „da nikome ne bismo dozvolili da je zloupotrebljava.“

"Ako prošlost ne možemo promijeniti, možemo spriječiti njenu zloupotrebu", kazao je.   

Munira Subašić je predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" koje je jedan od sudionika projekta, a za novinare je ponovila važnost utvrđivanja istine, bez koje, kako je kazala, nema pravde, a bez pravde nema povjerenja. Za potrebe tog projekta ustupili su bogatu bazu podataka kojom raspolažu.

Namjera projekta je da na web portalu - genocid.ba na jednom mjestu sakupiti, sistematizirati, stručno obraditi i na popularan način prezentirati svu građa koja govori o broju ubijenih, ranjenih, silovanih, broju logora i masovnih grobnica, broju presuda za počinjene zločine pred međunarodnim i domaćim sudovima. Broju porušenih naučnih, vjerskih i drugih objekata.

Na web portalu genocid.ba bit će dnevne vijesti, kalendar događaja 1992-1995., snimljene audio i vizuelne priče hiljada preživjelih.

Po riječima direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasima Muratović sjedište projekta bit će u državnom naučnom Institutu za istraživanje zločina, koji je članica državnog Univerziteta u Sarajevu.

Prezentaciji u Narodnom pozorištu večeras su prisustvovali predstavnici, političkog, javnog i vjerskog života, a sudjelovali su i sarajevski umjetnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije