Na Jahorini predstavljen projekt LIFE - „Udahnimo život lokalnoj privredi“

L. Karić
Na Jahorini predstavljen projekt LIFE - „Udahnimo život lokalnoj privredi“
Foto: Lejla Karić / Radiosarajevo.ba / Na Jahorini predstavljen projekt LIFE - „Udahnimo život lokalnoj privredi“

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, u prethodne tri godine provela je projekt poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

U vezi s tim, u saradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Ministarstvom lokalne uprave i samouprave RS, na Jahorini je danas održana konferenciju pod nazivom  „Udahnimo život lokalnoj privredi“.

„U principu projekt nije radio sektor nego je radio sa lokalnom administarcijom i gradskom upravom, opštinskom upravom na kreiranju uslova da se brže i lakše mogu izdavati dozvole i saglasnosti za bilo koju  firmu u bilo kojem sektoru. Ne možemo govoriti o sektorskim rješenjima nego su rješenja koja su korisna za sve sektore“, kazala je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH.

Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH - undefined

Foto: Lejla Karić / Radiosarajevo.ba: Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH

Druga dva dijela projekta LIFE-a nastavljaju s aktivnostima, a oni su vezani za  digitalizaciju procesa. Uspostavljanje elektonske građevinske dozvola, u saradnji sa Vladom RS-a, testiraju se na dvije lokacije u ovom bh. entitetu.

Cilj konferencije je bio predstaviti ostvarene rezultate Projekta LIFE-a, te razmijeniti iskustva provedene regulatorne reforme između učesnika projekta, kao resursnih centara, u svrhu jačanja lokalnog ekonomskog razvoja, te pružiti odgovore na praktična pitanja i izazove nastavka reformi na lokalnom nivou.

„Ovaj projekat ima jako veliku važnost za RS-a, a prije svega za Ministarstvo privrede i preduzetništva“, rekao je Vjekoslav Petričević, Ministar privrede i preduzetništva RS.

Vjekoslav Petričević, Ministar privrede i preduzetništva RS - undefined

Foto: Lejla Karić / Radiosarajevo.ba: Vjekoslav Petričević, Ministar privrede i preduzetništva RS

Do sada je u projekat bilo uključeno 10 lokalnih zajednica, međutim taj se broj nastoji proširiti zbog pozitivnih efekata koji ima na lokalne zajednice.

„Saradnja sa Svjetskom Bankom je nešto što nam je u prioritetu i naša saradnja je prije toga na veoma visokom nivou. Ono što me raduje jeste da ćemo u narednih par dana potpisati novi ugovor o nastavku naše saradnje“, dodao je Petričević.

Amir Zukić, ministar Federalnog ministarstva razvoja poduzetnistva i obrta - undefined

Foto: Lejla Karić / Radiosarajevo.ba: Amir Zukić, ministar Federalnog ministarstva razvoja poduzetnistva i obrta

Administrativna struktura vlasti je jako fragmentirana, stoga Federalno ministarstvo razvoja poduzetnistva i obrta ima posebnu ulogu da te nivoe pokuša uvezati i da je privrednici i fizička lica koja se nalaze s druge strane što manje osjete.

 „Nastojimo obezbijediti  da općine međusobno komuniciraju i sarađuju i da pokušaju uzoriti na primjerima dobre prakse a sve u svrhu prije svega da izdavanje svih tih papira koji su nužni  za uspostavu biznisa, od građevinske dozvole, davanja određenih saglasnosti koje treba da imaju firme da bi funcionisale da to traje puno kraće, da puno manje košta i ja mislim da to ide u pravom pravcu“, kazao je Amir Zukić, ministar Federalnog ministarstva razvoja poduzetnistva i obrta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije