Na Drini ćuprija: Obnova čuvenog mosta u Višegradu mogla bi biti okončana ovog mjeseca

Radiosarajevo.ba
Na Drini ćuprija: Obnova čuvenog mosta u Višegradu mogla bi biti okončana ovog mjeseca

Obnova višegradskog dragulja, Mosta Mehmed-paše Sokolovića, mogla bi biti završena do kraja ovog mjeseca.

Projekt konzervacije i restauracije Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu jedan je od najznačajnijih projekata koji finansira vlada Turske, a kako je za Fenu kazao direktor TIKA-e Huseyin Šanli, to je najveća investicija koju je TIKA dosad imala u BiH, u vrijednosti od pet miliona eura.

Potvrdio je da je krajem novembra planirano da svi radovi budu okončani.

"Planiramo da Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu bude otvoren 2016. godine, kako za svakodnevno korištenje tako i za turiste koji dolaze da posjećuju grad", kazao je Šanli.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Turska agencija za saradnju i koordinaciju u BiH (TIKA) su 2007. godine potpisale Protokol o saradnji na pripremi i implementaciji projekta o utvrđivanju konstrukcijskih elemenata i restauracije Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Saradnja se zasnivala na utvrđivanju konstrukcijskih elemenata i restauracije mosta, na istražnim radovima temelja i stubova mosta, izradi projektne dokumentacije, te izvođenju radova na mostu koji prema svom vremenskom određenju, povijesnoj vrijednosti, načinu obrade i proporcijama, predstavlja najvredniji objekt.

Most je izgrađen po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, velikog osmanskog vezira koji je bio porijeklom iz Bosne, a graditelj je Kodža Mimar Sinan, najveći osmanski i svjetski arhitekt.

Most je gradio od 1571. do 1577. godine i to je najznačajniji kulturno-historijski spomenik u BiH i na Balkanu iz perioda Osmanskog carstva. Nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Pogledajte kako ovaj čuveni most izgleda iz zraka.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije