Sjećanje / Prije osam godina umro je Nisvet Džanko: Čovjek koji će ostati legenda

30. 05. 2020. u 23:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1183

Prije osma godina, 30. maja, odjeknula je vijest da je preminuo Nisvet Džanko, popularni novinar i voditelj serijala Pozitivna geografija.

Njemu je 19. maja te 2012. godine urađena transplantacija jetre, nakon čega se oporavljao, a ljekari su bili zadovoljni uspjehom operacije. Organizam je dobro primio novi organ, ali se ljekari nisu mogli izboriti sa infekcijama i vodom u plućima, koje su se pojavile u postoperativnom periodu.

Umro je u UKC Tuzla od embolija pluća.

Džanku su svi voljeli. Ustanovljena je i nagrada koja nosi njegovo ime. Pamtiće ga i po čuvenoj kariranoj košulji. Bio je legendaran u svakom smislu. Dokaz je i njegov CV koji se godinama dijeli na društvenim mrežama:

Ja, Nisvet (Sulejmana) Džanko, rođen sam krajem septembra 1963. godine. Dakle, u prvoj dekadi horoskopskog znaka Vaga, u vrijeme kada kiša nije prestajala padati 27 dana. Barem ne kod nas u Foči, gdje sam prohodao, sve sa šlaufom u pričuvi od straha da me Drina ne odnese. A znala je Drina pobudaliti tako dobro da je i Ćehotinu vraćala u rikverc.

Vode se bojao nisam, te sam upisao i završio gimnaziju “Dr. Simo Milošević“, koja se nalazila na sastavcima Ćehotine u Drinu. Studij Geografije sam završio na PMF-u u Sarajevu. Prvi tekst objavio u studentskom časopisu Walter, tamo još 1987. godine. Rat proveo u Tuzli. Bio vojnik na liniji i pisao u novinama različitim. Što je bitno upoznao mentalitet tuzlanske nahije. A to nije malo.

Poslije rata vraćam se u Sarajevo. Pišem za novine i radim sa Jasminom Durakovićem na televizijskom serijalu “Čekajući 2001“.

U taj vakat se znalo desiti da me pozovu da odigram koju sporednu filmsku ulogu, što sam rado prihvatao za stoju na dan.

Danas me malo stid tih glumačkih angažmana. Ali stoja je u taj vakat bila golema, a dijete malo. Onda se desila “Pozitivna geografija“, televizijski serijal na kome sam poderao jednu deceniju svog života, a ko ne zna o čemu se tu radi onda je vala sigurno ignorant ili neko sa Fidžija. Jeste malo ova priča prepotentna, ali kada napraviš 284 emisije i neko ti traži da se izjasniš ko si i šta si onda ti od njega tražiš da ti iz pridžepka izvuče barem Oskara.

A on ga nema.

Poenta: O, Vi , kod kojih apliciram za ovaj projekat – ne dajte se zbuniti. Rekli ste šta Vam treba i dobićete to što tražite i za čim žudite.

Nisvet Džanko

Komada: 1
Metara: 2
Broj cipela: 48
Vakcinisan : 3x
U školi: Nije propadao
Vojska: Nijedna ga promašila nije
U kino išao redovno: od 4, 6, 8, 10 – kad je bilo.
Stanje organizma: Nije oronuo
P.S. Pri kuvetu i pri pameti.

KOMENTARI (2)