Na današnji dan prije godinu, BiH ostala bez četiri vrijedne prosvjetne radnice

A. S.
Na današnji dan prije godinu, BiH ostala bez četiri vrijedne prosvjetne radnice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Komemoracija nastradalim zaposlenicima OŠ Kovačići

Na današnji dan, prije godinu, 12. aprila 2019., na istočnom ulazu u Sarajevu kod tunela Bulozi, dogodila se jedna od najtežih saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini, u kojoj su tragično živote izgubile četiri zaposlenice Osnovne škole Kovačići Sarajevo.

Emotivna objava prijateljice: Molila sam Boga samo da nije Merima

Tužan dan za Sarajevo: Danas komemoracija stradalim uposlenicama OŠ "Kovačići"

Sarajevo se oprostilo od Merime, Lejle, Almine, Mine: Nije ovo zbogom, ovo je doviđenja

Lejla Sadiković, Merima Balkić, Almina Ćorović i Mina Kadrić smrtno su stradale kod Darive kada su u automobilu, iz još neutvrđenih okolnosti, skrenule s ceste i završile u provaliji dubokoj 200 metara.

Prosvjetne radnice su nastradale kada su se vraćale sa sahrane kolegice na Palama, pored Sarajeva. 

Ova tragedija potresla je Bosnu i Hercegovinu, ali i cijeli region, s obzirom na to da su i inozemni mediji pisali o problemima saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji.

Nastradale zaposlenice OŠ Kovačići - undefined

Screenshot: Nastradale zaposlenice OŠ Kovačići

U to vrijeme, a i mjesecima nakon ove teške tragedije, na društvenim mrežama mnogi su se opraštali od četiri vrijedne zaposlenice.

"Prije dosta godina, upoznala sam Merimu. Studentski dom Nedžarići. Ona i njena cimerka Selma su bile tad dva najnasmijanija i najpozitivnija lika u domu. Tu je bio i Faruk, Selmin momak, čitaonica i druženje ispred nje. A njih dvije nerazdvojne, od vrtića. Krajiške. Prvo je otišla Selma, nakon teške bolesti. Svake godine u isto vrijeme u dnevnim novinama sjećali su je se Faruk i Merima. Danas je otišla i Merima. Molila sam Boga, kada sam čula vijest da su pitanju radnice OŠ Kovačići, samo da nije ona. Ne znam kad sam zaplakala za nekim, za njom plačem cijeli dan", napisala je nekoliko dana nakon nesreće Merimina prijateljica.

Sarajevo se oprostilo od Merime, Lejle, Almine, Mine: Nije ovo zbogom, ovo je doviđenja

U sarajevskom Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas je održana komemoracija Merimi Balkić, Lejli Sadiković, Almini Ćorović i Mini Kadrić, zaposlenicama u Osnovnoj školi Kovačići koje su u petak poginule u tragičnoj saobraćajnoj nesreći.

 

Portal Radiosarajevo.ba danas je kontaktirao i Saudina Sivru, predsjednika sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, koji nam je rekao da ovom prilikom izražava saušćešće porodici i radnim kolegicama poginulih prosvjetnih radnica, te da će sutra (ponedjeljak) obići mjesto nesreće i položiti cvijeće.

"Obišao bih i mjesto nesreće u danas, ali sam u petak donio odluku da to uradim u ponedjeljak, jer je danas Uskrs, a i nedjelja je. U ponedjeljak ćemo obići mjesto na kojem su Kanton Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina, izgubili četiri vrijedne prosvjetne radnice. Njihov odlazak je veliki gubitak i ovu priliku koristim da porodicama Lejle Sadiković, Merime Balkić, Almine Ćorović i Mine Kadrić izrazim moje duboko saučešće", kazao je Sivro za Radiosarajevo.ba.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije