1697. / Dan kada je Eugen Savojski spalio Sarajevo

23. 10. 2020. u 11:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na današnji dan, 23. oktobra 1697. godine, habsburška vojska, predvođena princom Eugenom Savojskim, zapalila je šeher Sarajevo.

Pred Sarajevo je vojska stigla su 22. oktobra 1697. godine, i u pismu upućenom vlastima Eugen Savojski je tražio da se grad preda. Pismo su odnijeli zastavnik i trubač. On je u pismu kazao kako austrijski vojnici nisu došli “žrtvovati još ljudske krvi”, te insistirao da mu iz Sarajeva pošalju izaslanika, jer će u protivnom on nastaviti svoj marš.  

“Ova naša opomena učinjena je u dobroj namjeri, ali izjavljujemo, ako se ona ne uvaži, i ako ostanete uporni, da će se naša dobrota izvrgnuti u strogost, pa ćemo sve uništiti mačem i vatrom. Nećemo poštedjeti ni dijete u majčinoj utrobi, jer je pripravljena i teška artiljerija”, stoji u pismu Eugena Savojskog.

Ilustracija - undefinedHistorijski arhiv Sarajevo: Ilustracija

Kako izaslanik iz Sarajeva nikada nije stigao, Eugen je s vojskom krenuo na Sarajevo. O samom napadu malo se zna, a najviše detalja opisano je u dnevniku Eugena Savojskog, prenosi Historijski Arhiv Sarajevo.

Eugen je, kako piše u dnevniku, 23. oktobra, tokom marširanja na Sarajevo, sreo ranjenog zastavnika kojeg je poslao dan ranije u grad da uruči pismo. Trubač je, kako se navodi u dnevniku, ubijen “za vrijeme divljeg bijega stanovnika iz Sarajeva”.

To je bio i kraj razvitka cvatućeg grada Sarajeva.

Grad je spaljen, stanovništvo je ili izbjeglo ili pobijeno ili odvedeno u ropstvo, i Sarajevo se više nikad nije potpuno oporavilo od tog udarca.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)