22. SFF: Pogledajte ko se sve prošetao crvenim tepihom

Radiosarajevo.ba
22. SFF: Pogledajte ko se sve prošetao crvenim tepihom
Tradicionalnim crvenim tepihom i projekcijom pod otvorenim nebom, večeras je započeo 22. Sarajevo Film Festival.

Filmska smotra koja je Sarajevo svrstala visoko na listu svjetskih festivalskih destinacija, ove godine može se pohvaliti gostom koji se ubraja među najveće svjetske zvijezde.

Proslavljeni glumac Robert De Niro večeras će dobiti Počasno Srce Sarajeva za životno djelo, na ceremoniji pred 3.000 posjetilaca Ljetnog kina. Tim povodom, bit će prikazan kultni film Martina Scorsesea Taksista, koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran.

"SFF ove godine broji 600 mladih ljudi koji rade za SFF i 500 volontera koji će vam poželjeti dobrodošlicu. Nadam se da ćete uživati narednih dana", poručio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

On je prisutnim novinarima pojasnio kako je De Niro sam odabrao sve lokacije koje je danas obišao, te da je već znao osta o historiji Sarajeva i BiH, a ujedno i o opsadi grada.  Naglasio je kako je holivudska legenda za ručak odabrala samo bosanska jela.

De Niro je svojim obraćanjem u Narodnom pozorištu otvorio 22. SFF.

"SFF je rođen tokom mračnih i opasnih vremena. Šest godina kasnije i moj vlastiti grad i susjedstvo je napadnuto (napad 11. septembra 2001. na New York, op. pr.) i tada smo osnovali Tribeca festival kao gest nade. Na prvom Festivalu nas je posjetio Nelson Mandela i pomogao da na taj način poruku tolerancije i mira", kazao je on.

A osim zvijezde večeri, ove noći su crvenim tepihom prošetale brojne domaće i regionalne slavne ličnosti iz svijeta muzike, filma, sporta ali i politike.

Tako smo mogli vidjeti premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića sa suprugom Dalijom, srbijanskog pjevača Željka Joksimovića i suprugu Jovanu (koji se s crvenog tepiha javio Facebook Liveom), Emira Hadžihafizbegovića, Alku Vuicu, Ćiru Blaževića, Sanelu Jenkins, Natašu Janjić..

Pogledajte fotogaleriju!

Sarajevo film Festival traje od 12. do 20. augusta.

Sarajevski filmski festival već ima reputaciju najvažnijeg filmskog događaja u Jugoistočnoj Evropi, a ono što je misija festivala je fokus na nova talentirana imena. Pokriva filmske produkcije Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

"Očekujemo veliki utrku za Srce Sarajeva. Želimo biti festival otkrića, da svjetskoj publici predstavimo nova talentirana imena", naglasio je direktor festivala Mirsad Purivatra, naglasivši da će u sklopu takmičarskih selekcija na SFF-u biti prikazano preko 200 filmova igranih, dokumentarnih i kratkih, iz 20 zemalja, odnosno s teritorija od nekoliko stotina miliona stanovnika.

I ove godine najviše pažnje izazvat će takmičarske selekcije za igrani, kratki i dokumentarni film, u kojima se filmovi bore za nagradu Srce Sarajeva.

Tradicionalno u Sarajevo privuče veliki broj filmskih radnika, ali i turista, pa su tako svi smještajni kapaciteti u gradu već odavno popunjeni. Produženo je vrijeme rada ugostiteljskih objekata, a kako je najavljeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, na ulicama grada bit će povećan broj policajaca.

Uz SFF, u gradu se u isto vrijeme dešavaju i brojni drugi, prvenstveno zabavni sadržaji. Jedno je sigurno - od večeras pa do 20. augusta Sarajevo će biti grad dobrog provoda!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije