Muzička akademija načinila revolucionaran korak za kulturu BiH

Radiosarajevo.ba
Muzička akademija načinila revolucionaran korak za kulturu BiH

Sarajevo Sonic Studio je projekat zahvaljujući kojem u našu zemlju dolaze najznačajniji kompozitori današnjice, dijeleći znanje sa mlađim generacijama i izvodeći svoja djela. 

Ovaj projekat veoma je važan za kulturu BiH s obzirom da su ratna zbivanja prekinula kontinuitet u obrazovanju kompozitora, te u poslijeratnim godinama naša zemlja oskudijeva u autorskim imenima. 

Boravak Heinera Goebbelsa u Sarajevu i skori dolazak zvijezde svjetske elektroakustičke scene Philippea Manourya predstavljaju veoma važnu kreativnu injekciju koja će unaprijediti razvoj domaćeg stvaralaštva, kao i izvođačke prakse. 

Trodnevni boravak Heinera Goebelsa u Sarajevu obuhvatio je intenzivna predavanja,  radionicu sa studentima na njihovim kompozicijama, kao i koncerte. Prvi koncert bio je posvećen predstavljanju mlade kompozitorske scene regiona, u izvedbi studenata Muzičke akademije pod umjetničkim rukovodstvom docentice Belme Alić, a drugi praizvedama djela aktivnih bh. kompozitora umjetničke muzike, Dine Rešodbegovića, Igora Karače i Josipa Magdića, uz Goebelsa kao specijalnog gosta. Učestvovali su Violeta Smailović, violina; Vedran Tuce, klarinet; Azra Medić, klavir; Zlatan Božuta, sampler i Hanan Hadžajlić, flauta. 

U programima Sarajevo Sonic Studija aktivno učešće su uzele i regionalne partnerske muzičke akademije, iz Ljubljane, Zagreba, Banja Luke, Beograda, Novog Sada, Podgorice i Skoplja. Mladi kompozitori iz ovih gradova boravili su u Sarajevu učestvujući u radionicama i koncertima. 

Heinera Goebbelsa sarajevska publika poznaje po nezaboravnoj predstavi Max Black na prošlogodišnjem MESS-u, za koju je dobio Grand Prix Festivala. 2.  Izvanredna posjeta svim programima još je jedan pokazatelj važnosti ove inicijative, i nužnosti njenog daljeg razvijanja.

Sa sarajevskim studentima kompozicije radio je intenzivno na razvitku konceptualnog mišljenja i interakcije sa novim modusima umjetničkog stvaranja u novim okolnostima koje otvara savremeno društvo. Umjetnost Heinera Goebelsa na najbolji način povezuje kompozitorkse prakse i tehnike sa novim medijskim paradigmama, i novim uslovima u kojima se danas naše znanje prenosi i reprodukuje, o čemu su ovih dana studenti imali priliku da se iz prve ruke upoznaju.



 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije