Muzejima novac za bolju pristupačnost osobama s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Muzejima novac za bolju pristupačnost osobama s invaliditetom

Meet, See, Do naziv je regionalne konferencije za muzejske radnike  Balkanske mreže muzeja i Fondacije kulturno nasljeđe bez granica (CHwB) koja će se u Sarajevu održati od 23. - 25. aprila 2013.

Konferencija će okupiti 50 predstavnika iz 6 zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna gora, Kosovo, Makedonija i Srbija). Eminentni međunarodni eksperti će se fokusirati na 3 teme: pristupačnost muzeju za lica za invaliditetom, kulturni turizam i interpretacija kulturnog naslijeđa.

Kao što i sam naziv konferencije govori (dođi, vidi, uradi), cilj ove konferencije jeste da se radnici u muzejskim institucijama i profesionalci u oblasti kulturnog nasljeđa sretnu, upoznaju, vide uspješne primjere iz regije i svijeta i prezentiraju svoje projekte. 

Balkanska mreža muzeja ulaže u značajne napore i sredstva u razvoj muzeja još od 2006. godine, putem organizacije treninga i zajedničkih projekata. Nakon ove međunarodne konferencije za muzejske radnike, muzeji će u saradnji sa NVO-ima koje se bave promocijom prava osoba sa invaliditetom, umjetnicima i umjetnicama i drugim orgnizacijama i pojedincima, moći aplicirati CHwB-u za finansiranje svojih projekata (rok za prijavu je 13 maj 2013. godine). 

Opširnije na web stranici: www.bmuseums.net

"Zbog teške situacije sa kojom se svakodnevno suočavaju muzeji u BiH, mislimo da je jako važno što se ova konferencija održava u Sarajevu, kao poruka da će kultura, umjetnosti i muzeji ponovo oživjeti. Da bi se to desilo potrebno je mnogo rada i mnogo dobrih ideja i projekata, kakvih će svakako biti na ‘Meet, See, Do’ konferenciji", izjavili su organizatori. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije