Mustafić: Najbrutalniji atak na integritet Jasmile Žbanić

Radiosarajevo.ba
Mustafić: Najbrutalniji atak na integritet Jasmile Žbanić


Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić reagirao je povodom izjave Tihomira Zovke, člana UO Fondacije za kinematografiju FBiH, o filmskom scenariju Jasmile Žbanić. U nastavku teksta u prenosimo saopštenje u cjelosti.

“Izjava Tihomira Zovke, člana UO Fondacije za kinematografiju FBiH o filmskom scenariju "Otok ljubavi" naše najuspješnije redateljice u istoriji bh. kinematografije, Jasmile Žbanić, u kojem iznosi niz svojih "moralnih kvalifikativa" predstavlja najbrutalniji atak na integritet umjetnice i njenu stvaralačku slobodu.

Ovaj medijski istup jednog od članova UO Fondacije za kinematografiju FBiH pokazuje kako u važnim organima odlučivanja za razvoj bh. umjetnosti i kulture sjede nekompetentni ljudi koji su različitim političkim i nacionalnim križaljkama pripadajućih mjesta napravili kulturni ambijent bez kriterija, dijaloga i vrijednosti.

U zemlji u kojoj su budžeti za kulturu i umjetnost sve manji, ovakvi ispadi svjesno doprinose razaranju ionako male umjetničke jezgre, čiji je nesumnjivo dio i Jasmila Žbanić, koja vješto odolijeva svim devijacijama bh. društva, pri tome promovirajući isto to društvo na najbolji mogući način u svijetu, kroz nagrade i priznanja relevantnih stručnih javnosti i publike.

Pozivam federalnog ministra kulture i sporta, Gavrila Grahovca, da zaštiti umjetnike od "činovničkih kerbera" poput Zovke, onih koji naše najuspješnije i najznačajnije stvaraoce tjeraju iz njihovog kulturnog i duhovnog prostora.

Krajnje je vrijeme da se tome stane u kraj“, navodi se u saopštenju Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Žbanić demantira medijske napise, Vuletić govori o dimnim bombama

Jasmila Žbanić i Amra Bakšić Čamo o poništenju odluke Fondacije za kinematografiju
Deblokada srušila odluku Fondacije za kinematografiju


radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije