Muslimanska poruka mira na Times Square-u u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Muslimanska poruka mira na Times Square-u u New Yorku

Mnogi muslimani su zabrinuti što teroristički napadi izvršeni u ime Islama, kod nekih, stvaraju pogrešan utisak da je Islam po prirodi nasilna vjera. Da bi se suprostavili takvom utisku, grupa Američkih muslimana je na Times Squere-u u New Yorku lansirali svojevrsnu kampanju mira, javlja Glas Amerike.

Blještavi panoi na Times Square-u u New Yorku oglašavaju svakojake robe i usluge - od restorana, farmaceutskih kompanija do baseball tima New York Yankees.

Ove praznične sezone, tu je i video kojeg sponzorira grupa Muslimani za mir, koja sljedi pacifističku tradiciju Islama. Video promvira poruku muslimanske ljubavi, lojalnosti i mira, objašnjava glasnogovornik Ahmad Chaudhry:

"Nažalost, muslimani se ponekad obilježavaju kao teroristi, ili da nisu lojalni Sjedinjenim Državama. Ali, naša pouka, koja je fundamentalna Islamu, jeste da trebate biti lojalni svojoj zemlji. I to je ono što mi propovjedamo."

Chaudhry kaže da je grupa Musilmani za mir pokrenula kampanju kao odgovor namjeravanom bombaškom napadu na Times Square-u u maju ove godine:

"Mi smo odlučili da nećemo samo sjedeći osuditi terorizam, nego da ćemo izaći i pokazati ljudima da smo miroljubivi muslimani."

Uz video, aktivisti na Times Square-u i širom Sjedinjenih Država prolaznicima dijele letke na kojima se objašnjava da je grupa Muslimani za mir dio muslimanske zajednice Ahmadiyya, pacifističke islamske grupe organizirane prije više od stotinu godina. Njihov osnivač, Mirza Ghulam Ahmad iz Indije, tražio je od svojih pristaša da brane Islam ne mačem, nego perom. Ahmadiyya muslimani imaju više od 15 hiljada džamija i na destine miliona sljedbenika.

Video sa porukama mira na Times Square-u ponavlja se svakih 15 sekundi

Ahmad Chaudhry kaže da su militantni muslimani, posebno teroristi 11. septembra 2001., iskrivili utisak o islamu u medijima i mislima ljudi širom svijeta. Chaudhry kaže da članovi grupe Muslimani za mir nastoje odbaciti kao pogrešno svako mišljenje da ti militanti predstavljaju Islam. Istinska vjera je ona koja propovjeda ljubav prema drugima, lojalnost zemlji i mir za sve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije