Muslimani obilježili Lejletul-berat: Noć u kojoj se određuje sudbina i nafaka

Radiosarajevo.ba
Muslimani obilježili Lejletul-berat: Noć u kojoj se određuje sudbina i nafaka

Jedna od četiri odabrane noći za muslimane Lejletul-berat, večeras se obilježava širom svijeta. Ovo je odabrana noć za muslimane u kojoj se određuje ljudska sudbina i nafaka, a ujedino i noć oprosta, dove i pokajanja.

Muslimani obilježavajući ovu noć dočekuju najodabraniji mjesec u godini, mjesec posta - Ramazan.

U njoj se propisuje sudbina za narednu godinu, određuje se šta će se desiti, ko će se roditi, ko će umrijeti, te koliko će kome nafake doći. Prema islamskim vjerovanjima dan nakon ove noći lijepo je provesti u ibadetu i postu, a post se također preporučuje 14, 15 i 16 dana mjeseca odabranog mjeseca Šabana.

Ovaj mjesec ima posebno mjesto u islamskoj tradiciji.

Lejletu-l-Berat predstavlja svojevrsnu pripremu za Ramazan i ova mubarek noć nas opominje da je do mjeseca posta ostalo još 15 dana. Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine šabana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke.

Po hadisu, naziv ove noći je "Nisfuš-Ša‘ban", što znači polovina mjeseca Šabana. U Eamazanu je najodabranija noć u godini, Lejletu-l-Kadr, i te noći će se otpočeti s primjenom odredbi koje su zapisane u noći Berata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije