Konferencije / Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora 

08. 09. 2019. u 14:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U povodu stote godišnjice od potpisivanja Mirovnog ugovora iz St. Germaina (1919-2019), Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizira međunarodnu naučnu konferenciju pod naslovom “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St. Germaina 1919-2019”.

Konferencija će se održati u utorak, 10. septembra 2019. godine, u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevo, s početkom u 9.00 sati.

Inače, temeljem člana 10. spomenutog ugovora u Jugoslaviji se trebala pružiti zaštita džamijama, grobljima i drugim vjerskim institucijama muslimana i osigurati valjanost muslimanskog vjerozakona u porodičnom i ličnom statusu.

Također, Ugovorom je trebalo omogućiti se da se preduzmu svi koraci za izbor i imenovanje reisu-l-uleme; da se svi neophodni objekti ili dobrotvorne institucije koje su već postojale uvakufe te da se ne uskraćuje bilo kakva povlastica neophodna za stvaranje novih vjerskih i dobrotvornih ustanova.

Na navedenoj konferenciji, koja se organizuje pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, učestvovat će trinaest eminentnih akademskih radnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanje, Turske, Bosne i Hercegovine i regiona.

NEMA KOMENTARA