MUPKS: Narušavanje javnog reda i mira neće proći nekažnjeno

Radiosarajevo.ba
MUPKS: Narušavanje javnog reda i mira neće proći nekažnjeno


Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova KS će, s obzirom na to da se očekuje nastavak protestnog okupljanja ispred zgrade institucija BiH, u saradnji s drugim policijskim agencijama profesionalno i u skladu sa zakonom, vršiti i dalje osiguranje protesta s ciljem omogućavanja legitimnog izražavanja prava na protest, saopćio je MUP Kantona Sarajevo.  

Apeliraju na stanovništvo da, kao i dosad, protest i zahtjeve iskažu dostojanstveno i u skladu sa zakonskim odredbama, "te da ne dopuste grupi neodgovornih pojedinaca koji koristeći proteste svojim ponašanjem narušavaju javni red i mir, što dezavuira cilj okupljanja", javlja Fena.

"Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i dalje, ostaju pri stavu i opredjeljenju, da neće koristiti silu i prinudu prema demontrantima sve dok je njihov protest u okviru zakonom određenih normi."

"Nećemo dopustiti pojedincima, koji koristeći demokratsko pravo građana, da nekažnjeno narušavaju javni red i mir i čine krivična djela prema građanima i prema policijskim službenicima", navodi se.

Sugeriraju i pojedinim medijima da informacije iz djelatnosti MUP-a KS prenose objektivno, uz prethodne provjere o događajima ili pojavama o kojima izvještavaju u Odsjeku za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a KS, te na taj način građanima plasiraju istinite i tačne informacije.

U saopćenju za javnost u vezi postupanja policije tokom osiguranja protestnog skupa ispred zgrade institucija BiH navodi se da su protesti protekli mirno i bez incidenta u periodu od 5. do 7. juna rano ujutro, kad je počela evakuacija osoba iz zgrade institucija BiH.  

Navode da je manja grupa osoba, uglavnom u alkoholiziranom stanju, negodovala zbog evakucije ali i prema onima koji su potom napuštali plato te prema policijskim službenicima. Nakon što nisu postupili po naredbi službenih osoba, navodi se, slobode je lišeno pet  osoba.

"Došlo je i do fizičkog konflikta između te dvije skupine, te su ih policijski službenici, u cilju sprečavanja sukoba, ograničenom intervencijom tzv. poretkom, bez upotrebe sile potisnuli s platoa i ponovo izdali naredbu da sudionici prestanu s narušavanjem javnog reda i mira

Manji broj sudionika reagirao je na tu naredbu bacanjem flaša i drugih predmeta na policijske službenike. Tom prilikom, zbog narušavanja javnog reda i mira, te nepostupanja po naredbi ovlaštenih službenih osoba, slobode je lišeno pet osoba", saopćeno je iz MUP-a KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije