MUP: Slova sa spomenika ubijenoj djeci su - spala

Radiosarajevo.ba
MUP: Slova sa spomenika ubijenoj djeci su - spala
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba

Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba


Trinaest bronzanih slova i jedan broj nisu ukradeni
sa postamenta Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. koji se nalazi u Velikom parku glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Bar tako tvrdi portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić koji je danas (15. juni) za portal Radiosarajevo.ba izjavio kako su slova samo „spala zbog pranja ulica i jakog mlaza vode“.

„Ovakav način skrnavljenja spomenika posebno vrijeđa sve građane, a posebno roditelje i porodice ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Očekujemo značajniji angažman na provođenju i realizaciji bezbjedonosnog aspekta spomenika grada Sarajeva“, istaknuo je Behmen u pismu

Nefić je ovo izjavio dan nakon protestnog pisma koje je čelnicima MUP-a - ministru Muhamedu Budimliću, komesaru Vahidu Ćosiću, ali i načelniku Prve policijske uprave KS Fahrudinu Halaču - uputio gradonačelnik Alija Behmen. Poručio im je gradonačelnik da od njih očekuje da preduzmu najenergičnije mjere kako bi se ovi slučajevi hitno riješili, a počinioci drskih krađa priveli pravdi.

Video-nadzor nije radio

Razgovaramo danas i sa Fikretom Grabovicom, predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. On je jučer i prijavio slučaj Policijskoj upravi Centar, nakon dojave jednog od prijatelja.

Policajci su, doznajemo, na teren izašli nakon sat-dva i uviđajem utvrdili da slova nisu otuđena, već spala. Roditelji ubijene djece jutros su se okupili ispred spomenika, kako bi i sami uvidjeli količinu štete i pokušali odgonetnuti što se desilo sa slovima.

Grabovica nam otkriva i kako video-nadzor spomenika nije radio, što je čest slučaj, te će Udruženje od gradskih vlasti insistirati da video-nadzor bude u stalnoj, neprekidnoj funkciji. Također, doznajemo od predsjednika Udruženja i da će sa predstavnicima Grada razgovarati o uočenim anomalijama vezano za spomenik, ali je odbio govoriti o tim detaljima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije