MUP KS: Sigurnosna situacija u Sarajevu je dobra

Radiosarajevo.ba
MUP KS: Sigurnosna situacija u Sarajevu je dobra

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS danas je predstavio polugodišnji izvještaj, a novinarima su se obratili ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac, policijski komesar Vahid Ćosić i direktorica Uprave administracije i podrške Sanja Petrović.

Petrović je navela da je ovaj izvještajni period obilježilo izdavanje ličnih dokumenata, a u proteklih šest mjeseci obrađeno je 31.465 zahtjeva za izdavanje lične karte.

Naglasila je da lična karta sada može, pored ranijih podataka da sadrži i podatak o krvnoj grupi i podatak o entitetskom državljanstvu.

Unos ovih podataka nije obavezujući i vrši se samo na zahtjev građana.

Obrađeno je iz 12.450 zahtjeva za izdavanje vozačkih dozvola, a izdata su 25.084 pasoša, što je više nego prošle godine kada su izdata 22.404 pasoša.

U junu izdato 1.278 jedinstvenih matičnih brojeva

Krađe, saobraćajne nesreće...

„Kada su u pitanju krivična djela, veliki broj počinitelja su povratnici u činjenju krivičnih djela, kojih je 64,9 posto, koji su počinili 3.251 krivično djelo u periodu od šest mjeseci“, kazao je Ćosić i dodao da su među prijavljenima i 102 maloljetnika, što je za 0,2 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Istakao je da je policija u 63,1 posto slučajeva uspjela identifikovati počinitelje koji su prijavljeni kao NN, te da je 74,5 posto krivičnih djela učinjeno u oblasti imovine, razbojništva, krađe, oštećenja tuđih stvari, a Ćosić je naglasio da je nezadovoljan radom odjela za privredni kriminal i za suzbijanje zloupotrebe droga.

Ćosić je podnio iscrpan izvještaj i o saobraćajnim nesrećama i kazao pored ostalog da se u prvih šest mjeseci dogodilo 4.976 saobraćajnih nesreća u kojima je 10 osoba poginulo, a 570 povrijeđeno, a najčešći uzroci su neprilagođena brzina i konzumiranje alkohola.

'Sarajevo je siguran grad'

Govoreći o auto-mafiji Ćosić je kazao da je u proteklih šest mjeseci otuđeno 331 vozilo, a vraćeno ih je 196 i naglasio da je Tužilaštvo BiH pustilo na slobodu sve osumnjičene kradljivce automobila koji su uhapšeni u akciji 'Trebević'".

Učesnici konferencije su na kraju zaključili da je Sarajevo siguran grad i da će biti još sigurniji kada se riješe neki administrativno-tehnički problemi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije