Mostarac kreirao nove suvenire: Spoj tradicije, kulture i duha našeg naroda"

8
Radiosarajevo.ba
Mostarac kreirao nove suvenire: Spoj tradicije, kulture i duha našeg naroda"
Foto: Mostarski.ba / Mostarski suveniri

Mostarac Vedran Zolj, vlasnik suvenirnice u Starom gradu, idejni je tvorac originalnih mostarskih suvenira, koji, kako sam tvrdi, odražavaju kulturu, tradiciju i duh našeg naroda.

"Baveći se prodajom suvenira shvatio sam da mi u Mostaru, kad je u pitanju suvenirska ponuda, imamo problem krize identiteta. Ono što mi nudimo, mahom nije proizvedeno u BiH, pa čak ni na kontinentu Evrope. Ja sam shvatio da nam osim standardnih motiva mosta, džamija, šipka, smokava, treba i motiv čovjeka ovog podneblja, Mostarca, Hercegovca i to na način na koji dosad nije bio prikazan.

Tako sam došao na ideju da uradim nešto što je već registrovano u Agenciji za zaštitu autorskih prava BiH kao statueta. Čuvar Starog mosta "Mostar" i "Derviš" su statuete visine otprilike 20 cm , težine 35 dekagrama. U pitanju je ručni rad od mljevenog kamena”, ističe Vedran Zolj za Mostarski.ba.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

U samoj finalizaciji pomogao mu je akademski kipar Željko Marić, Vedran je lično angažovan na ručnom kalupljenju, izljevanju i brušenju, a za farbanje je zaslužan Žan Krtalić.

Uz maksimalan napor i trud godišnje može izraditi hiljadu komada. Nijedna staueta nije ista i nije predviđena kao industrijska igračka.

Iza Vedrana su dani i dani istraživanja o specifičnih ljudima ovog podneblja.

"Od Arhiva Hercegovine do online traženja i podrške prijatelja iz dijaspore došao sam do određenih podataka i crteža putopisaca iz perioda osmanskog carstva od prije gotovo 3 stoljeća. Tako sam došao do vizije vojnika koji su se bavili osiguravanjem cestovnog saobraćaja iz vremena turskog carstva. Za Derviša naravno nije bilo potrebno opsežno istraživanje, ali želim istaći da sam se za taj motiv odlučio zbog činjenice da je mostarsko naselje Balinovac nekad bilo Baba Beširova mahala, što svjedoči o postojanju derviške mahale unutar Mostara", ističe Zolj.

Mostarski suveniri
Foto: Mostarski.ba: Mostarski suveniri

Dodaje da je u završnoj fazi i statueta Emine, a već narednog mjeseca bi i ona trebala biti zaštićena i autorizirana.

"Time bih ja završio svoju zamišljenu ediciju pod nazivom 'Odanost', tri figure koje simboliziraju tri vrste odanosti, odanost porodici, Bogu i topraku, što predstavlja neku našu sponu sa mjestom življenja. Namjera mi je bila da predstavim nešto što će predstavljati i mene i grad u kojem živim, ali naravno da sve to ima utemeljenje u kulturno-historijskom, društvenom i tradicijskom sistemu vrijednosti".

Autor i idejni ovog projekta se nada da će ovo značajno obogatiti turističku ponudu našeg grada i kroz specifične ljude Mostara i Hercegovine svijetu približiti našu kulturu i tradiciju.

Mostarski suveniri
Foto: Mostarski.ba: Mostarski suveniri

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Najnovije