Mostar: Tradicionalni skokovi održat će se i pored zabrane kupanja

Radiosarajevo.ba
Mostar: Tradicionalni skokovi održat će se i pored zabrane kupanja

Tradicionalni skokovi sa mostarskog Starog Mosta ove godine dočekat će svoje 447. izdanje. Organizatori su dosad obavljenim pripremama zadovoljni, premda se kao i prethodnih godina, tradicionalno kao i sama manifestacija, javljaju veliki finansijski problemi.

Strogo zabranjeno kupanje u Neretvi

No, pored poteškoća s prikupljanjem sredstava, organizator se ove godine suočio i sa novim problemima. Rijeka Neretva, naime, nikada nije bila zagađenija, a na snazi je i preporuka Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona o izbjegavanju korištenja vode iz Neretve u bilo kakve rekreativne svrhe.

Kako su za portal Radiosarajevo.ba kazali u ovom Zavodu, oni nikome ne mogu zabraniti kupanje u Neretvi, ali preporuka je još uvijek na snazi.

''Brojne analize pokazale su da je u Neretvi najprisutnija bakterija Escherichia coli, zatim Enterococcus faecali i Serratia, koje mogu izazvati infekcije gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis i slično. Mi smo našu preporuku za izbjegavanje korištenja vode iz Neretve građanima uputili putem sredstava informisanja, ali mi nikome ne možemo zabraniti kupanje. Konkretno, koliko znam, manifestacija Skokovi sa Starog Mosta bit će održana u predviđenom periodu, a svu odgovornost za eventualne posljedice snosit će organizator koji je upoznat s rezultatima analiza vode'', kazao nam je Ibro Habul, viši sanitarni tehničar Odjela za higijenu i medicinsku ekologiju Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Emir Balić: Skokovi će se sigurno održati

Svjesni rizika, organizatori ipak ni ne pomišljaju na eventualnu odgodu skokova koji su već stotinama godina istinski simbol Mostara i Hercegovine. Kako nam je kazao Emir Balić, legendarna mostarska lasta i član Organizacionog odbora manifestacije, skokovi će definitivno biti održani naredne nedjelje.

''Tradicionalni skokovi sa Starog Mosta održat će se u nedjelju 28. jula kako je i predviđeno. Upoznati smo sa povećanim zagađenjem vode u Neretvi, ali podsjećam da je i prethodnih godina bilo sličnih problema pa su se skokovi ipak održavali. Privodimo kraju pripreme, ponovo nas prate veliki finansijski problemi, ali pronaći ćemo rješenja i na radost Mostaraca, pozdraviti naše hrabre skakače'', rekao nam je Balić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNK za naš portal potvrdili su da će u saradnji s nadležnim institucijama iz Hrvatske, uskoro raditi ovogodišnju analizu ispravnosti vode od Drežnice pa sve do granice s ovom susjednom državom, koja će pokazati tačan stepen zagađenosti rijeke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije