Mostar: Otvorena izložba "Vodič kroz podijeljene gradove"

Radiosarajevo.ba
Mostar: Otvorena izložba "Vodič kroz podijeljene gradove"

Sinoć je u Omladinskom kulturnom centru "Abrašević" u Mostaru otvorena izložba pod nazivom "Vodič kroz podijeljene gradove".

Izložbu je realizirala produkcija Abart, koja djeluje pri OKC-u "Abrašević" u Mostaru i to je prva u serijalu od šest izložbi koje se vežu za temu "Umjetnost u podijeljenim gradovima", a koje će realizirati ta produkcija.

Po riječima glasnogovornika OKC-a "Abrašević" Marka Tomaša radi se o dokumentarnoj izložbi koja nas upoznaje sa podijeljenim gradovima i njihovim biografijama.

"Vodič kroz podijeljene gradove" kratko je predstavljanje arhitektonske, političke, ekonomske, kulturne, socijalne i na koncu umjetničke slike Berlina, Bejruta, Kosovske Mitrovice i Mostara, s naglaskom na prostore podjele.

Otvorena izložba prvi je samostalni produkcijski projekt Abart, realiziran u saradnji s partnerskim organizacijama iz Bejruta, Kosovske Mitrovice i nezavisnom grupom umjetnika i umjetnica iz Berlina.

„Vodič kroz podijeljene gradove“ kratko je predstavljanje arhitektonske, političke, ekonomske, kulturne, socijalne i na koncu umjetničke slike Berlina – Bejruta – Kosovske Mitrovice i Mostara, s naglaskom na prostore podjele. Problem funkcioniranja multinacionalnih gradova aktualan je i prepoznatljiv na globalnom nivou i ne predstavlja izolovanu pojavu specifičnu za Mostar, stoga je bilo važno uspostaviti saradnju s organizacijama iz Berlina, Bejruta i Kosovske Mitrovice, odnosno s gradovima koji su ponaosob proživljavali ili pak još uvijek proživljavaju probleme podijeljenosti.

Projekat Umjetnost u podijeljenim gradovima /Art in divided cities su do sada podržali Evropska kulturna fondacija (ECF), Schuller Helfen Leben (SHL, ured u Sarajevu) te Centar za promociju civilnog društva (CPCD, Sarajevo).

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije