Mostar: 'Kako pomoći agresivnoj djeci i mladima'

Radiosarajevo.ba
Mostar: 'Kako pomoći agresivnoj djeci i mladima'

U organizaciji SOS Dječja sela BiH danas se u Mostaru održava javna tribina pod nazivom 'Kako pomoći agresivnoj djeci i mladima', na kojoj će biti riječi o uzrocima, posljedicama i prevladavanju agresivnosti kod djece i mladih. 

Tom prilikom pedagoginja u SOS porodičnom centru Mostar Edita Pajić izjavila je za Fenu kako se svake godine 19. novembra obilježava Dan borbe protiv nasilja nad djecom i među djecom, te kako je ove godine u povodu obilježavanja spomenutog datuma izabrana tema agresivnost, odnosno što je potrebno uraditi kako bi se spriječila agresivnost među djecom i omladinom.

"Smatramo kako je agresivnost kod djece i mladih problem s kojim bi trebalo da se bavi cijelo društvo, i to ne samo jedan dan u godini, već svaki dan", kazala je Pajićeva, dodavši kako svako tko radi s djecom može vrlo lako prepoznati agresivnost ako ona postoji, ali potrebno je prepoznati uzroke te agresivnosti. 

Prema njezinim riječima, oni se najčešće nalaze u porodici, a tek nakon toga u školama i među vršnjacima. 

Posljedice nasilja u obitelji mogu biti različite. One se mogu manifestirati kako uplašenost, zbunjenost, osjećaj krivice, tjeskoba, bijes ili povišena aneksioznosti u socijalnim interakcijama, kazala je pedagoginja Edita Pajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije