Morić: Osobe sa autizmom su na margini

Radiosarajevo.ba
Morić: Osobe sa autizmom su na margini


(Tekst prenosima sa Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegirane skupine)


Procjenjuje se da oko 1% svjetske populacije ima blaži ili teži oblik nekog poremećaja iz autističnog spektra. Šestu godinu u svijetu se 2. aprila obilježava Svjetski dan autizma

Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS) na Svjetski dan svjesnosti o autizmu upozorava na važnost podizanja svijesti o problemima s kojima se suočava ta populacija, njihove obitelji, ali i društvo u cjelini. 

Danas su namjeravali obilježiti Svjetski dan autizma prigodnom manifestacijom ispred sarajevske Katedrale na kojem bi dijelili promotivne materijale građankama i građanima, ali je manifestacija odgođena zbog vremenskih uslova. 

Veselinka Morić je predsjednica upravnog odbora Udruženja roditelja i djece iz autističnog spektra Urdas Sarajevo. Za Manjine.ba kaže da je puno je neriješenih pitanja vezano za ovu tematiku.

"Nemamo bazu podataka, ne postoji registar osoba sa autizmom. Taj broj je neuporedivo mali sa brojem koji se spominje u statistikama. Po najnovijim informacijama iz SAD-a dvoje na pedesetero djece ima neki porememćaj iz autističnog spektra. Taj broj je kod nas manji ", naglašava Morić i dodaje da je autizam podjednako prisutan, samo u nekim zemljama se puno više zna, veći je nivo informiranosti, bolja je dijagnostika, a kod nas je to sve na veoma niskom nivou. 

Na pitanje koje su karakteristike stanja iz autističnog spektra Morić kaže: "Autizam karakterišu poteškoće u komunikaciji, socijalnoj interakciji i imaginaciji. Tačan uzrok se ne zna, nagađa se da se radi o genetski uslovljenom poremećaju, ali se ne može sa sigurnošću reći. Neka istraživanja govore o kombinaciji uzroka, genetici, supstancama u vakcinama (iako je to naučno opovrgnuto), tako da se o tačnim uzrocima ne zna."

U razvijenim zemljama se vrlo rano postavlja dijagnoza, simptomi autizma se mogu pojaviti već u prvim mjesecima života, pogotovo kod izraženijeg oblika. U našoj zemlji je praksa da se dijagnoza uspostavlja tek oko pete godine. Dijagnize glase: disharmonični razvoj sa elementima autizma, ili samo disharmonični razvoj što ne mora nužno i značiti autizam. 

Veselinka Morić kaže da nevladin sektor može i mora pomoći osobama sa autizmom i porodicama tih osoba, jer sistem ne postoji u ustanovama u kojima bi  se trebalo pomoći takvim osobama, a djeca sa autizmoom se i dalje rađaju. 

"Mali je broj osoba koja su uključena u redovno obrazovanje, razlog je nedostatak sredstava za asistenta koji bi trebao biti uz dijete. Imamo i nedostatak kadra koji bi radio sa djetetom, nemamo ni uspostavljanje rane intervencije. Postoje i pozitivni primjeri, ali ne možemo da u prvi plan ne naglasimo probleme koji se hitno moraju početi rješavati", kaže Morić za Manjine.ba

Roditelji su spremni da svojoj djeci daju sve što imaju, bilo koji poremeća se desi u porodici, ali je problem što nema podrške institucija koje bi trebale uključene. Potreban je multidiscipliniran pristup. 

"Osobe sa autizmom su na margini i voljela bih da vidim nekoga, stručnjaka ili nekog iz javnog sektora ko će to osporiti, roditelji bi sigurno voljeli čuti argumente te osobe", govori Veselinka Morić. 

   

Deset stvari koje dijete sa autizmom hoće da znaš:

1. Ja nisam autistično, već dijete sa autizmom; autizam nije sva suština moga bića.
2. Imam problema sa komunikacijom i razumijevanjem svijeta oko sebe.
3. Informacije koje dobivam putem čula, prolazeći kroz moj mozak stvaraju drugi osjećaj svijeta od onog kojeg ti imaš.
4. Samo u rijetkim slučajevima djeca kao ja imaju neobične i izuzetne sposobnosti.
5. Govorim ili vrlo malo ili mnogo (ali onda moj govor vise liči na reprizu nečeg sa radija ili TV-a)
6. Ja ne razumijem elemente izražavanja kao što su metafore, prenesena značenja i sl., ali zato ne znam ni da lažem
7. Ako vidiš da se bacam i otimam, to je zato sto me poticaji iz vanjskog svijeta razdražuju, ne zato što sam neodgojen/a.
8. Za moje ponašanje kriv je autizam, a ne moji roditelji; ne osudjuj ih već pokaži razumijevanje i ako mozeš pomozi.
9. Iako tako ne izgleda, ja volim druženje, samo interes pokazujem na drugi način.
10. I ti mozeš imati dijete, brata ili sestru kao što sam ja.      

Hvala što si me saslušao/la.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije