'Moramo razvijati cikloturizam na planinama'

Radiosarajevo.ba
'Moramo razvijati cikloturizam na planinama'


Proteklog vikenda održane su dvije promotivne biciklijade na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević u okviru prezentacije inicijative Sarajevo Olympic Bike Park.

Gino Barla, vođa akcije Razvoj seoskog turizma u planinskim područijima Programa SeeNet, smatra da su ove promotivne ture bile turistička i radna prilika, koja je potvrdila validnost ideju o Bike Parku.

National Geographic: BiH među naj-avanturističkim destinacijama

"Posebno zadovoljstvo je bilo vidjeti entuzijazam i kompetenciju partnera koji su nas proveli kroz ova područja i u našem obilasku organizovali i susrete sa predstavnicima lokalnih vlasti kao što su Načelnici i predstavnici Opština Pale Istočni Stari Grad, Stari Grad Sarajevo, Trnovo RS i FBiH, istakao je Barla.", dodao je on.

''Učesnici promotivnih vožnji bili su zadovoljni stazama koje su ocijenili kao ne previše zahtjevnim, te smatraju da je projekt od izuzetnog značaja za turizam i biciklizam u BiH'', rekla je Alma Mustajbegović, Saradnica italijanske Regije Piemonte za projekte u BiH.

Ona je dodala da su potpisnici Memoranduma zadovoljni velikim brojem učesnika u projektu, zbog čega i vjeruju u uspjeh inicijative. 

Potpisan memorandum

U ponedjeljak 1. oktobra potpisan je “Memorandum o razumijevanju za razvoj biciklističkog turizma na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević”.

Memorandum su potpisali predstavnici Općina/Opština Hadžići, Ilidža, Stari Grad, Trnovo RS, Trnovo FBiH, Istočni Stari Grad, Pale, direktori OC Jahorina i Zoi '84, predstavnici Turističke Organizacije Istočno Sarajevo, Turističke Organizacije Trnovo, Biciklističkog Saveza, Biciklističkih udruženja Ski Kluba Bjelašnica, MTBA, BK Jahorina i Trebević, NVO Horizont i CHAV, Asocijacija Zajednica planinskih opština  pograničnog francusko-italijanskog područja.

Potpisivanje memoranduma prva je faza pokretanja novog turističkog proizvoda Bosne i Hercegovine ''Sarajevo Olympic Byke Park'', usmjerenog prema turistima koji uživaju u vožnji biciklom kroz prirodu.

Salko Hasanefendić, genrealni direktor ZOI '84 kazao je kako je ovo prilika da se dodatno afirmišu sarajevske planine, stvarajući interes za turističku planinsku ponudu prateći svjetski trend – turističkih ljetnih sadržaja. To su značajni elementi koji potvrđuju validnost ideje i na kojima treba zasnivati integrisani razvoj cikloturizma na olimpijskim planina oko Sarajeva.

Sarajevo Olympic Byke Park

Sarajevo Olympic Byke Park je sistem infrastruktura i usluga za cikloturiste koji obuhvata mrežu označenih staza različite težine za prakticiranje različitih disciplina.

Osim staza, cikloturistima će biti dostupne i dodatne usluge, poput najma i servisiranja bicikla, mjesta za pranje i popravak te vertikalnih transporta za 'Downhill' i 'Freeride' staze.

Inicijativa je pokrenuta u okviru programa SeeNet ''Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope'', u saradnji s Regijom Piemonte koja predvodi akciju ''Razvoj agroturizma u planinskim područjima u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije