Mogu li se djeca i tinejdžeri u BiH vakcinisati i šta je važno za roditelje

1
L.S.
Mogu li se djeca i tinejdžeri u BiH vakcinisati i šta je važno za roditelje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo naglašavaju da je vakcinacija protiv COVID-19 najbolji način da građani zaštite sebe, svoju porodicu i osobe oko sebe, kako bi svi što prije nastavili normalno živjeti, bez ograničenja i mjera koje su zbog epidemije još uvijek na snazi.

S obzirom da je počela školska godina, đaci su u školskim klupama, a nažalost primjetan je porast broja novozaražene djece

Istražili smo mogu li se djeca i mlađi od 18 godina vakcinisati u našoj državi, koji su uslovi i koja vakcina se preporučuje? 

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Odgovori koje smo dobili razlikuju se u ovisnosti od entiteta. 

"Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva još uvijek nije izdalo preporuku da se u Federaciji BiH cijepe osobe mlađe od 18 godina", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 

Uvažena pedijatrica, prim. dr, Amra Junuzović - Kaljić pojasnila je da se razmatra mogućnost vakcinacije djece. 

"U FBiH se priprema i razmišlja o vakcinaciji djece i tinejdžera. Preporuke za vakcinaciju te dobne grupe donosi Stručno Savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva (SSTI), koje će zasjedati vezano za tu temu. Limitirajući faktor za vakcinaciju djece je broj i vrsta vakcina koje pristižu u FBiH. Ali treba istaknuti da je u pogledu zaštite djece, ne manje važna i vakcinacija po obaveznom Programu imunizacije", kazala je za portal Radiosarajevo.ba doktorica Junuzović.

Otvaranje škola u punom kapacitetu nosi veliki rizik od prenosa COVID-19 i nastajanja žarišta, te širokog prijenosa u zajednici. Ovaj rizik se može smanjiti provođenjem higijenskih i epidemioloških mjera, međutim zbog ograničenih kapaciteta, kao i problema u kontroli ponašanja djece i adolescenata, to predstavlja izazov. 

Prisutan je veliki broja učenika u razredu, kao i nedovaljan prostor po učeniku. To za posljedicu ima nemogućnost održavanja fizičke distance, koja je neophodna za kontrolu COVID-19.

"Za promjenu kursa pandemije i kvalitetan otpor SARS-Cov19 virus, najvaznije je što veći broj vakcinisanih osoba i pravilno pridržavanje epidemioloških mjera: maska, distanca, lična higijena, kao i higijena prostora", kazala je doktorica Junuzović.

S druge strane u bh. entitetu RS omogućena je vakcinacija tinejdžera. 

"Vakcinacija djece dobi 12 do 18 godina u RS se provodi vakcinom proizvođača Pfizer, koja je jedina od vakcina kojima raspolažemo preporučena za djecu te dobi, dok se stariji od 18 godina mogu vakcinisati bilo kojom vakcinom protiv kovida koja nam je na raspolaganju.

Vakcinacija djece dobi 12 do 16 godina je omogućena kada su FDA, a zatim i EMA, odobrile upotrebu vakcine Pfizer kod djece navedenog uzrasta. Prvenstveno je preporuka da se vakcinišu djeca ovog uzrasta ukoliko imaju neka oboljenja koja ih čine podložnijim težim formama COVID-19, ali je vakcinacija omogućena i za svu ostalu djecu tog uzrasta", ističe za portal Radiosarajevo.ba dr. Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS.

Prije vakcinacije djece je neophodan pregled nadležnog doktora radi isključivanja mogućih kontraindikacija.

"U vrijeme pandemije i roditelji i djeca trebalo bi da se pridržavaju osnovnih preporuka za održavanje lične higijene kao što su držanje distance, nošenje maski u zatvorenom (za veću djecu), često pranje ruku koristeći sapun i vodu ili sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola, prilikom kašlja i kijanja pokrivati usta i nos savijenim laktom ili maramicom, izbjegavajte blizak kontakt sa bilo kim ko ima simptome zarazne bolesti, javiti se u zdravstvenu ustanovu u slučaju da razvijete simptome koji mogu ukazivati na COVID", poručila je Aćimović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije