Mliječni ponedjeljak – standard prehrane u vrtićima

Radiosarajevo.ba
Mliječni ponedjeljak – standard prehrane u vrtićima
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

FOTOGALERIJA

Mliječni ponedjeljak naziv je akcije koja je danas održana u vrtićima šest bosanskohercegovačkih gradova. Ovom akcijom obuhvaćena su i mnogobrojna djeca JU Djeca Sarajeva, a centralni događaj održan je u vrtiću Lastavica na Čengić Vili gdje su mališani, zahvaljujući, donaciji kompanije Meggle, uživali u konzumaciji mliječnih proizvoda.

Akcija koju je pokrenula industrija Meggle s ciljem unapređenja ishrane djece u vrtićima održana je i u Banja Luci, Bihaću, Mostaru, Tuzli i Bijeljini.

"Javna Ustanova Djeca Sarajeva više od godinu dana radi na promjeni prehrambenih smjernica i standarda te na promjeni dječijih jelovnika koji se koriste u vrtićima. Da bismo sve to doveli do kraja potrebna su veća budžetska  sredstva. Definitivno jedna od tih promjena  je i uvođenje veće zastupljenosti mlijeka i mliječnih proizvoda. Ova donacija kompanije Meggle koja će se ogledati u tome da će djeca četiri ponedjeljka imati mliječni ponedjeljak, da će im se ujutro služiti uz doručak svježe mlijeko, a popodne za užinu voćni jogurt, zasigurno će obogatiti naše jelovnike i pokazati kako bi to u skorijoj budućnosti trebalo da bude", izjavila je direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović Halilović.

Mliječni ponedjeljak provodit će se kroz četiri ponedjeljka u ovom mjesecu, a sve isporuke mlijeka vrtićima bit će praćene laboratorijskim potvrdama o kvaliteti i čistoći.

Akcijom je obuhvaćeno oko 7200 mališana, a kroz četiri ponedjeljka djeci će biti ponuđeno ukupno 3000 litara mlijeka i oko 30.000 čašica voćnog jogurta.

Direktorica Jovanović Halilović istakla je da je Mliječni ponedjeljak pokazao kako bi dječija ishrana u vrtićima trebala izgledati u idealnim uslovima i izrazila nadu da će mlijekom obogaćeni jelovnici uskoro postati pravilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije