Mladi žele biti dio promjena: Obnovili prostor između zgrada na Ciglanama

Radiosarajevo.ba
Mladi žele biti dio promjena: Obnovili prostor između zgrada na Ciglanama
U okviru The Miss Irby projekta mladi iz Sarajeva danas su predstavili obnovljeni prostor u prolazu između zgrada u sarajevskom naselju Ciglane, kako bi pokazali da su i praktično postali dio promjena koje žele vidjeti.

Dio je ovo velikog projekta organizacije Dobre Kote, Udruženja Svaki Student i Fondacije Izvor, kojim žele ohrabriti mlade ljude da pokrenu promjene u svom društvu, te da budu aktivni učesnici društvenih procesa.

Realizacija ove ideje počela je još u martu, predavanjima u Trećoj i Drugoj gimnaziji, te u Medicinskoj školi Bjelave, a nastavljena je kroz edukacije u školama, praktični rad, te reparaciju javnih prostora, kako je to bilo i danas u sarajevskom naselju Ciglane.

Inspiraciju za ovaj projekat organizacije civilnog društva pronašle su u liku i djelu Adeline Pauline Irbi, Engleskinje koja je prije 150 godina došla u Sarajevo i započela školu za siromašne djevojke.

Tokom predavanja u školama, učenicima je predstavljen Miss Irbyn život i njen rad, te su mladi bili izazvani da potpišu obećanje Miss Irbi, čime su dobili priliku da se uključe u praktičan rad projekta, odnosno, reparaciju javnog prostora u okolini škole koju pohađaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije