Mladi iz Zenice pokrenuli društvenu mrežu hafizlist.com

Anadolija
Mladi iz Zenice pokrenuli društvenu mrežu hafizlist.com
Foto: AA / Edin Ibreljić, Hamza Karalić i Fatima Gazić pokrenuli društvenu mrežu
Inžinjer mašinstva i developer Edin Ibreljić, student Politehničkog fakulteta, Hamza Karalić, te hafiza i studentica Islamskog pedagoškog fakulteta Fatima Gazić početkom jula 2018. godine pokrenuli su novu društvenu mrežu pod imenom hafizlist.com.

Kako u razgovoru navode osnivači riječ je o društvenoj mreži za hafize i one koji uče hifz, a odnedavno je otvorena za sve muslimane.

Na toj društvenoj mreži dostupni su korisni sadržaji za ljude drugih religija. Kao i na ostalim društvenim mrežama i na ovoj se mogu objavljivati statusi, komentari, slike, postavljati video link ili sadržaji sa drugih stranica, te slati i primati poruke, kao i koristiti instant chat grupe.

Također, na ovoj društvenoj mreži se nalazi besplatan forum za sve posjetioce, rubrika za investitore, marketing, rubrika za programere, a u budućnosti se očekuje još mnogo opcija i sadržaja.

Glavni cilj ove društvene mreže jeste povezati sve hafize i osobe koje uče hifz na svijetu na jedno mjesto, poručuju osnivači.

Za realizaciju projekta potrebni investitori

Edin Ibreljić u razgovoru navodi da je na ideju za pokretanje ovakve društvene mreže došao kroz konstantno druženje sa Kur’anom i onima koji uče Kur’an što ga je dovelo do ideje o potrebi da se svi učači okupe na internetu na jednom mjestu.

"Zaista, danas je potrebno da se kod muslimana nađe spoj između vjerskog i svjetskog, a na ovoj stranici to je i učinjeno“, kaže Ibreljić.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja od ovog projekta Ibreljić odgovara kur’anskim ajetom “Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam.” (Hud, 88)

IT projekti, odnosno startapi su već postali stvarnost današnjih generacija studenata, ali se ne mogu razvijati bez investitora i podrške institucija. Ovom prilikom pokretači ovog projekta pozivaju potencijalne investitore da im se jave i ulože u ovaj orginalni projekat koji ima opravdanu potrebu na nivou muslimanskog svijeta.

"Aktivno radimo na pronalasku investitora, i nadamo se da ćemo uspjeti u tome. Naš početni web hosting traje tri godine i to nam je rok da privučemo investira u projekat. Ukoliko ne pronađemo, nažalost, sve će ostati na ideji. Ovim putem pozivam one koji su zainteresovani da investiraju u projekat da se jave na e-meil: investors@hafizlist.com“, kaže Ibreljić, te dodaje da svi koji žele da afirmišu dobro i pozitivne vrijednosti su dobrodošli.

Fatima Gazić je studentica Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i jedina hafiza u timu koji je osnovao i vodi ovaj projekat.

U razgovoru hafiza Gazić kaže da je njena zadaća u ovom projektu da svaki sadržaj provjeri da li je u skladu sa onim ciljevima koje postavljeni na početku projekta, a to je da svaki sadrzaj mora biti motivacija za učače hifza, odnosno mora biti podsjetnik za one koji su hafizi, kao i one koji nisu na tom putu da krenu istim, ali i za sve muslimane da bude podsjetnik cinjenja dobra i sveopćeg dobra.

"Nadam se da će hafizlist biti od koristi učačima hifza i olakšati im taj časni put, ali i svim muslimanima izvor dobra. Želim posebno istaći saradnju sa Muftijstvom zeničkim, od kojeg imamo punu podršku'', kaže hafiza Gazić.

Saradnja sa Islamskom zajednicom u BiH i BIGMEV-om

Projekat su prepozanali i podržali Muftijstvo zeničko i BIGMEV.

Krajem septembra 2018. održan je sastanak u prostorijama Muftijstva zeničkog između muftije dr. Ejub ef. Dautovića i osnivača i administratora društvene mreže Hafizlist.com.

Tom prilikom je dogovorena zajednička saradnja i podrška između Muftijstva i osnivača društvene mreže Hafizlist.com.

"Spoj vjerskog i svjetskog uvijek je potreban nama muslimanima. Vi, mladi, sada trebate biti pokretači i nosioci dobrih ideja. Od nas imate podršku,“ izjavio je tom prilikom muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.

Podršku ovom projektu pružili su i mnogobrojni hafizi iz Zenice i drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije