Slavna historija: Kraljevski grad Bobovac privlači turiste iz cijelog svijeta

Fena
Slavna historija: Kraljevski grad Bobovac privlači turiste iz cijelog svijeta
Kraljevski grad Bobovac, važno mjesto iz historije BiH, privlači sve veći broj turista. U sezoni koja traje od 15. maja do 1. decembra Bobovac posjeti više od 10.000 turista iz naše zemlje ali i cijelog svijeta.

U ljepoti Bobovca i netaknutnoj prirodi oko kraljevskog grada uživaju turisti iz Tanzanije, Katara, Turske, Njemačke, Malezije, Kine, Japana, Poljske, Češke, Francuske, država regiona.

Admir Čizmo iz vareškog turističkog centra kaže da su najbrojniji Francuzi, neki dolaze po nekoliko puta godišnje.

bobovac_fena_001.jpg - undefined

FOTO: Fena

"Francuzi imaju dobar vodič za BiH u koji su uvršteni Bobovac i Kraljeva Sutjeska. Dolaze s kamp prilikolicama, pa iako ne nudimo kampovanje postoji izletište u blizini na kojem parkiraju vozila", govori Čizmo.

Preduslov za veći broj turista jezavršetak putne infrastrukture jer iz oba pravca, i Vareša i Kaknja, vodi po pet kilometara makadama. Tim putem mogu se kretati putnički automobili ali je neprikladan za autobuse.

bobovac_fena_009.jpg - undefined

FOTO: Fena

"Osim puta, moramo poraditi na parkingu i stvaranju ambijenta oko kraljevskog grada", govori Čizmo i dodaje da u blizini Bobovca ima nekoliko smještajnih kapaciteta, kao što su lovački, planinarski i ribarski dom, ali i nekoliko seoskih domaćinstava.

Tu gosti mogu prespavati, ali turisti koji borave više dana na ovom području uglavnom biraju smještaj u Kaknju ili Varešu.

"Nedostaju nam ugostiteljski objekt i trgovina pa oni koji se odluče doći u posjetu Bobovcu trebaju ponijeti sa sobom sve potrepštine i osvježenje. Dok ne riješimo taj problem napravili smo hladnjak u kojem se posjetioci mogu odmarati", dodaje Čizmo.

bobovac_fena_011.jpg - undefined

FOTO: Fena

Najavio je da je već izvjesno da će Bobovac uskoro dobiti turističku i saobraćajnu signalizaciju, iz pravca Kaknja i Vareša. Biciklistička staza je dobra iz oba pravca, dok je planinarska samo iz pravca Vareša, preko Peruna i Borovice.

Tokom sezone, od 10 do 17 sati, na raspolaganju je turistički vozač za obilazak Bobovca, a Čizmo apeluje na nadležne da posjetu kraljevskom gradu uvrste u školske programe.

Bobovac je sastavni dio vareškog kulturnog naslijeđa koji je imao ključnu ulogu u historiji bosanskog kraljevstva i kraljevske dinastije Kotromanića. Prvi put se u historijskim izvorima spominje sredinom 14. stoljeća.

bobovac_fena_005.jpg - undefined

FOTO: Fena

Padom bosanskog kraljevstva pod osmansku okupaciju izgubio je značaj kao utvrđeni grad. Sada je kao kraljevski grad srednjovjekovne bosanske države zaštićeni nacionalni spomenik.

Bobovac je bio i kraljevsko grobno mjesto na kojem su pokopani kraljevi: Ostoja, Tvrtko II i Stjepan Tomaš. Grobna kapela je djelimično obnovljena i danas odaje počast bosanskoj kraljevskoj porodici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije