Misija OSCE-a u BiH snažno osuđuje nasilni napad na filmskom festivalu 'Merlinka'

Radiosarajevo.ba
Misija OSCE-a u BiH snažno osuđuje nasilni napad na filmskom festivalu 'Merlinka'

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini snažno osuđuje nasilni napad koji se dogodio u subotu na filmskom festivalu queer filma 'Merlinka' u Sarajevu.

Sarajevo: Napad na učesnike Merlinke, dvije osobe povrijeđene

''Bilo kakvom pokušaju zastrašivanja ili podsticanja na nasilje, mržnju ili diskriminaciju protiv pojedinaca ili grupa, zasnovanom na njihovoj rasi, religijskim uvjerenjima, političkoj pripadnosti, etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitu, nije mjesto u savremenom društvu u BiH'', ističu iz OSCE-a.

Ljudska prava u BiH su sveopšta, nedjeljiva i neotuđiva, a krivična djela čiji je motiv mržnja su naročito štetna i izazivaju zabrinutost. Sloboda izražavanja i pravo na život bez straha od diskriminacije treba da budu garantovani svim građanima, navodi se u saopštenju OSCE-a.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržava napore usmjerene ka borbi protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini i pozdravlja upozorenja i osude izrečene od strane  nekih organizacija civilnog društva u vezi sa tim incidentom. I civilno društvo i organi vlasti treba da odigraju svoju ulogu u borbi, osudi i sprečavanju krivičnih djela počinjenih iz mržnje. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je uvjerena da će organi vlasti na odgovarajući način istražiti napad i počinioce.

Misija OSCE-a u BiH je u novembru 2013.godine pokrenula platformu pod nazivom Supergrađani / Supergrađanke (Supergradjani.ba, Supergradjanke.ba), koja na jednom mjestu objedinjuje podatke o incidentima motiviranim mržnjom, reakciji na te incidente i inicijativama usmjerenim na njihovu prevenciju.

'Monitor mržnje' je mjesečni infografički pregled najnovijih statističkih podataka i trendova na polju kaznenih djela počinjenih iz mržnje i incidenata motiviranih predrasudama, te bilo kojih relevantnih odgovora ili reakcija na ove incidente od strane predstavnika vlasti, građana ili sudskih vlasti. Statistika za decembar 2013. godine dostupna je na ovoj stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije