Mirni protesti nastavnika u utorak

Radiosarajevo.ba
Mirni protesti nastavnika u utorak


Vratite dostojanstvo i dignitet prosvjetnom radniku, moto je mirnih protesta Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo koji će se održati u utorak, od 11 do 13 sati.

Okupljanje je planirano ispred Ministarstva finansija Kantona Sarajevo gdje će oko 2000 učesnika mirnih protesta koji krenuti u ulicu Reisa Džemaludina Čauševića (ispred Vlade Kantona Sarajevo) s namjerom da iskažu opšte nezadovoljstvo odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima.

Kako su organizatori naveli razlog za proteste je sporazum između Sindikata i Vlade Kantona Sarajevo kojim se trebala utvrditi cijena rada za 2013. godinu, a koji još uvijek nije potpisan.

Već mjesecima plaće i naknade koje nemaju karakter plaće se ne isplaćuju u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom čime su zaposlenici u djelatnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS diskriminisani po više osnova.

U sindikatu smatraju da je dignitet prosvjetnih radnika totalno urušen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije