Mirni protest protiv gradnje crkve na Zlatištu

Radiosarajevo.ba
Mirni protest protiv gradnje crkve na Zlatištu
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba


Danas je u Sarajevu pedesetak građana učestvovalo u protestima protiv protiv gradnje crkve (i krsta) na lokaciji koja se nalazi brdu Zlatište iznad grada.

Protest je organizovao Dječiji pokret mira, ljubavi i prijateljstva djece Sarajeva

Učesnici u protestu, koji su nosili natpise sa imenima ubijenih vojnika na Zlatištu, okupili su se ispred Vječne vatre nakon čega su krenuli prema Zgradi institucija Bosne i Hercegovine, a kasnije i zgradi Vlade Federacije BiH.

Oni traže da se poništi odluka Komisije za državnu imovinu BiH da se Republici Srpskoj dodijeli 1.095.611 metara kvadratnih državnog zemljišta na Zlatištu za gradnju spomen crkve i krsta.

Osnivačica i koordinatorica organizacije Djeca i mladi u Sarajevu Ivana Mostarac ističe da je cilj zaustaviti "monstrume s brda" da postave vjersko obilježje na Zlatištu "s kojeg su ubijali svim mogućim sredstvima ovaj grad i djecu Sarajeva".

"Ko su ti iz te Komisije da odluče da komadaju grad i komadaju Bosnu? Oni su izabrani od državljana BiH i ova je odluka sramna i jeziva", kazala je ona.

Nihad Aličković iz Anti Dayton grupe ističe da ga je stid što se protestima odazvao tako mali broj građana Sarajeva. Smatra da se namjerno provodi fašizacija vjerskih obilježja te da je riječ o provokaciji.

"Sarajevo su branili svi, a oni koji pokušavaju da održe nacionalizam u ovoj državi - tome mora doći kraj", kazao je on.

Podsjećamo, udruženja logoraša iz RS-a su 2003. godine inicirali gradnju krsta, kako su obrazložili, "u spomen na sve srpske žrtve rata u okolini Sarajeva".


Tekst: Agencija Fena
Video i foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije