Mirnes Zahirović: Djeca nisu kriva, ona su izložena bolesnim ideologijama!

Radiosarajevo.ba
Mirnes Zahirović: Djeca nisu kriva, ona su izložena bolesnim ideologijama!
Foto: Akos / Mirnes Zahirović

Danas će biti održan protest upozorenja roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti u trajanju od jednog školskog časa, a zbog posljednjih dešavanja u ovom gradu nakon što su se pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole. 

Piše: F. V. 

To je zaključak sinoć održanog sastanka roditelja djece bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju Prvu osnovnu školu Srebrenica

  Protest roditelja bošnjačke djece: Dosta je mržnje, fašizma i nacionalizma

Predsjednika Vijeća roditelja učenika Prve osnovne škole Srebrenica Mirnes Zahirović kazao je za Radiosarajevo.ba kako lično smatra da niko nema pravo optuživati ovu djecu u vezi sa slikama djece koje veličaju četnike u prostorijama osnovne škole u Srebrenici.

Jer je, kako kaže, naša odgovornost (svih građana ove države) "što su djeca izložena bolesnim ideologijama".  

"Svi smo svjedoci da su na površinu ponovo isplivali izrodi koji manipulišu historijom, veličaju ratne zločince i fašiste javno na televiziji. I zar se treba čuditi što ova djeca danas smatraju normalnim da se oblače u fašiste i zločince? Nije samo u Bosni nažalost poremećena ljestvica vrijednosti. Vidimo da je u svim sredinama postoji ponovo strah od ekstremizma, svaki dan čujemo na vijestima kako se širom Evrope djeca dive nacistima i veličaju bolesne ideologije mržnje", smatra Zahirović.

 Dragan Bursać / Četnik Sava, školska slava

Dodao je kako je "naša odgovornost da ovoj djeci pružimo ruku, a ne da u njih upiremo prstom".

"Da im u duhu bosanskih vrijednosti ponavljamo da je ljubav jača od mržnje, da njihovi primjeri trebaju biti Srđan Aleksić i svi ljudi koji su se borili protiv fašizma. Zato molim roditelje da svojoj djeci daju do znanja da danas i sutra u školi pruže ruku i pozovu ovu djecu da se zajedno igraju i da vole ovaj grad, da vole svoje komšije i da se zajedno bore protiv ideologija koje su zatrovane mržnjom. Srebrenica je pod lupom svijeta, jer se ovdje desio genocid. Zato svaki događaj u Srebrenici ima daleko veći odjek. Iskoristimo taj odjek da pošaljemo poruke ljubavi, a ne da žigošemo ovu djecu koja su izmanipulisana od strane bolesnih umova", kazao nam je predsjednika Vijeća roditelja učenika Prve osnovne škole Srebrenica.

On je uputio inicijativu i za konkretne akcije.

"Iskoristimo priliku da mi kao roditelji i predstavnici relevantnih institucija sjednemo za jedan sto i predložimo konkretne mjere kako da ohrabrimo dijalog  među roditeljima i đacima različite etničke pripadnosti s ciljem zaustavljanja svih oblika aktivnosti kojima se ohrabruje govor mržnje i diskriminacije u obrazovnom procesu. Mi smo odgovorni za ono što će biti ovdje za narednih 10, 20 ili 30 godina. Ne dozvolimo da se na ovom tlu ponovno sije sjeme mržnje, a ne sjeme međusobnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije. Djeca tu ništa nisu kriva", poručio je Zahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije