Ministri svih nivoa vlasti podržat će otvaranje montažne ledene dvorane u Sarajevu (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ministri svih nivoa vlasti podržat će otvaranje montažne ledene dvorane u Sarajevu (FOTO)
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je organanizirao sastanak povodom projekta izgradnje montažne ledene dvorane na prostoru općine Novi Grad u Sarajevu. 

Sastanku su osim ministra Osmanovića prisustvovali i zamjenik ministra civilnih poslova Đorđe Milićević, ministrica kulture i sporta F BiH Zora Dujmović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat,gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, direktor EYOF 2017 Samir Avdić, savjetnik ministra Osmanovića za kulturu i sport Ivica Šarić, kao i pomoćnik ministra Suvad Džafić, predstavnici općine Novi Grad, predstavnik hokejaške zajednice Adnan Mrkva, te Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH koji je prisutnima predstavio projekat „Ledena dvorana“.  

Ovim projektom bit će omogućeno stanovnicima Sarajeva i ljubiteljima sportova na ledu - umjetničkog i brzog klizanja, hokeja i karlinga, da se bave ovim sportovima osam mjeseci godišnje. Oprema za dvoranu (ograda za led, vozilo za ravnanje i održavanje leda, te hladnjača za proizvodnju leda) obezbjeđena je iz donacije IIHF- Međunarodne hokejaške federacije.  

Općina Novi Grad Sarajevo obezbijedila je parcelu za dvoranu na prostoru bivše kasarne Safet Zajko u Halilovićima, koja je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine proglašena neperspektivnom vojnom imovinom i dodjeljena na upravljanje ovoj Općini.

“Sarajevo je olimpijski grad i kao takav zaslužuje da ima uslove i infrastrukturu za sve sportove. Posebno sam zadovoljan jer smo okupili sve nadležne organe u ovom slučaju kako bismo zajedno realizirali ovaj projekat. Novca za sport nema dovoljno, te se stoga nadam da ćemo zajedničkim sredstvima i snagama i u budućnosti nastaviti realizovati ovakve i slične projekte širom Bosne i Hercegovine” – konstatovao je nakon sastanka ministar Osmanović.

Jedan od ključnih uvjeta za uspješnu organizaciju EYOF 2017 - Zimskih evropskih olimpijskih igara mladih, čiji će domaćini biti Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo, jeste postojanje odgovarajuće infrastrukture za ledene sportove. Montažna ledena dvorana koja bi se trebala postaviti u sportskom kompleksu Halilovići, omogućila bi ne samo adekvatan prostor za odigravanje takmičenja, već i neophodnu infrastrukturu za trenažne procese bh. sportašica i sportaša u sportovima na ledu - klizanju, brzom klizanju i hokeju.

„Hokejaški savez BiH u posljednjih je nekoliko godina postigao ogroman napredak na unapređenju ovog sporta, regrutaciji podmlatka, formiranju državne reprezentacije i izlasku na međunarodnu scenu, uprkos činjenici da u državi ne postoji ledena ploha koja bi bila u funkciji dulje od dva zimska mjeseca. Međunarodna hokejaška federacija IIHF prepoznala je naše napore i uputila značajnu donaciju u opremi za buduću ledenu dvoranu. Općina Novi Grad dozvolila je korištenje zemljišta u Halilovićima. Nadalje, članovi hokejaške zajednice su osigurali značajan dio finansijskih sredstava za podizanje ovog objekta. Sada je potrebno još samo malo vjetra u leđa od institucija vlasti na svim nivoima, kako bismo ostvarili cilj koji bi predstavljao potencijal za nekoliko hiljada budućih sportista u sportovima na ledu“, izjavio je Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH. 

Ukoliko sve bude po planu već u oktobru će Sarajevo dobiti montažnu dvoranu sa 500 sjedišta, četiri svlačionice i ledenom plohom po međunarodnim standardima, koja će biti na raspolaganju sportistima i građanima.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije