Ministarstvo šumarstva SBK: Sječa stabala je ilegalna!

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo šumarstva SBK: Sječa stabala je ilegalna!



Nakon što je u nedjelju petnaestak stabala sa područja historijsko-turističke atrakcije 'Plave voda' u Travniku posječeno, javnost su preplavile reakcije, kako Travničana, tako i ostalih bh. građana, a na društvenim mrežama se može naći mnoštvo negativnih komentara upućenih nadležnima i odgovornima za ovaj čin.

'Plava voda' je jedno od poznatijih obilježja vezirskog grada Travnika, a nalazi se u samom ulasku u grad, neposredno u blizini tvrđave Stari grad. U sklopu 'Plave vode' se nalazi i restoran u kojem možete pojesti ćevape i popiti poznatu 'Lutvinu kahvu'.

Vlasnik restorana 'Plava voda', u sklopu kojeg se drveće i nalazilo, Edin Nuhbegović, kao i načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić (SDA) složni su u jednom: posječena stabla su predstavljala opasnost za građane i posjetitelje 'Plave vode', budući da su se u Travniku i ranije dešavale situacije u kojima su otpale grane sa starog, bolesnog drveća padale na tlo i povrijeđivale građane ili oštećivale nečiju imovinu.

'Vrbe na Plavoj vodi posječene na zahtjev građana'

Posječena stabla na 'Plavoj vodi' su bila bolesna

Ministarstvo osuđuje ishitrenost ovog akta

Međutim, danas se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, koje ne dijeli ove stavove; iz instituciej su naglasili da ni na koji način nije učestvovalo u sječi stabala na 'Plavoj vodi', niti je na bilo koji način bilo uključeno ili konsultovano prikom provođenja ovih aktivnosti.

Dosadašnja praksa, ali i zakonska obaveza, podrazumijeva da se prilikom uklanjanja bilo kakvih stabala sa privatnih i javnih površina na području Srednjobosanskog kantona traži mišljenja Ministarstva.

''Ministarstvo ovaj put nije ni obaviješteno da će se raditi sječa stabala na izvorištu 'Plave vode', a da ne govorimo o tome da Ministarstvo nije dalo bilo kakavu saglasnost za ovaj čin. Zbog ove, nelegalne sječe, Ministarstvo će poduzeti sve neophodne aktivnosti s ciljem razjašnjenja cijelog slučaja'', kazao je danas u saopćenju za medije Senad Selimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona (SDP).


Kršenje Rješenja o vodnoj saglasnosti

Iz Ministarstva ističu kako ih ishitrenost ovog akta dodatno čudi, jer je Regionalni vodovod 'Plava voda' dobio Rješenje o vodnoj saglasnosti kojim se obavezuje da nizvodno od vodozahvatnih objekata obezbjedi stalni ekološko prihvatljiv protok u koritu 'Plave vode', neophodan za potrebe živih bića i očuvanje prirodne okoline, te očuvanje sadašnjeg turističkog značaja 'Plave vode'. Dakle, sječa stabala predstavlja grubo kršenje Rješenja o vodnoj saglasnosti, te zahtjeva njegovu ponovnu reviziju.

''Imajući u vidu kakva je simbolika izvorišta 'Plave vode' kao nemjerljivog kulturno – historijskog obilježja Travnika, sa velikim žaljenjem se pridružujemo ogromnom broju građana Općine Travnik, turista, kao i zaljubljenika u prirodu i zaštitu čovjekove sredine, koji su, najblaže rečeno, razočarani ovim činom, te ocjenjujemo da izvorište 'Plave vode', bez stabala koja su posjećena, više ne predstavlja onaj isti prepoznatljivi simbol Travnika."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije