Ministarstvo: Poduzeli smo aktivnosti na rasvjetljavanju slučaja vršnjačkog nasilja

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo: Poduzeli smo aktivnosti na rasvjetljavanju slučaja vršnjačkog nasilja

Povodom tragične sudbine tinejdžera Mahira koji je uslijed vršnjačkog nasilja i nespremnosti društva da ga zaštiti počinio samoubistvo, te otvorenog pisma dječakove majke, saopćenjem se oglasilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izražava duboko žaljenje i saosjećanje s roditeljima Mahira Rakovca, koji je tragično preminuo 14. decembra 2015. godine u Sarajevu.

Ovom prilikom želimo istaći da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, poduzelo određene aktivnosti za rasvjetljavanje ovog slučaja, te će u narednom periodu iste intenzivirati i ojačati, kako bismo u što skorije vrijeme imali sve relevantne informacije o navodima iz pisma koje su iznijeli roditelji nastradalog dječaka i zauzeti odgovarajući stav po pitanju istih.

Otvoreno pismo Alise Mahmutović: 'Maloljetni sadisti otjerali su mi dijete u smrt'

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputilo je zahtjeve i molbe svim relevantnim institucijama iz oblasti obrazovanja, kao i ministarstvima u čijoj su nadležnosti nadzor nad obrazovanjem i provođenje mjera iz oblasti vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije. Shodno navedenom, najužu saradnju, a povodom navedenog slučaja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će uspostaviti i s nadležnim tužilaštvom.

U osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo provode se programi prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, u okviru godišnjih programa rada škola, s tim da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u narednom periodu nastaviti pojačanu kontrolu provedbe istih, zahtijevati detaljne izvještaje o realizaciji istih, kao i zahtijevati oštrije provođenje procedura kada bilo koje nasilje u školama bude prijavljeno školama Ministarstvu.

Ovim putem želimo informirati javnost da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nije obaviješteno o slučaju zlostavljanja nad dječakom Mahirom Rakovcem, ali da će Ministarstvo poduzeti sve aktivnosti i radnje koje podrazumijevaju ispitivanje odgovornosti, te poduzeti najoštrije mjere ukoliko se utvrde navodi roditelja o vršnjačkom nasilju, navodi se u saopćenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade. 

Izjasnite se u anketi: Smatrate li da maloljetne počinitelje vršnjačkog nasilja treba procesuirati na sudu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije