Ministarstvo Centrotransove linije vraća GRAS-u

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo Centrotransove linije vraća GRAS-u

Centrotrans je od danas, 5. augusta, obustavio prijem putnika sa mjesečnim kartama GRAS-a u autobusima ove kompanije, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Aida Smajić, glasnogovornica Centrotrans Eurolinesa.

Iz Centrotransa su se, kako kažu, u više navrata obraćali nadležnim organima Kantona Sarajevo sa zahtjevom da se KJKP GRAS obaveže da primjenjuje odredbe iz Uputstva o jedinstvenom tarifnom sistemu, ali do danas se ništa nije riješilo.

Podsjećamo, na osnovu zaključka Vlade KS od 3. aprila i Rješenja Ministarstva saobraćaja KS, Centrotrans Eurolines je 11. aprila ove godine uspostavio prijevoz na 12 autobuskih linija na području KS. Ministarstvo saobraćaja KS donijelo uputstvo o primjeni jedinstvenog tarifnog sistema.


Ilustracija (Foto: Snimaj-sve.ba)

Ovim uputstvom predviđeno je da putnik s kupljenom mjesečnom kartom može nesmetano koristiti sva prijevozna sredstva kompanija KJKP GRAS i Centrotrans Eurolines (autobus, minibus, trolejbus, tramvaj).

Ministarstvo oduzima linije Centrotransu?

Ovakav razvoj situacije rezultirao je ubrzanim rješavanjem pitanja 'spornih' dvanaest linija.

"Problem je, u odluci da 12 linija koje je Ministarstvo dodijelilo Centrotransu, a koju je poništilo Federalno ministarstvo saobraćaja, te ćemo taj problem riješiti u toku ove sedmice", rekao je za Radiosarajevo.ba Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Bubica nam je objasnio i kako namjeravaju riješiti ovaj problem.

"Kako sada stvari stoje, na četiri linije na kojima su prijevoz obavljala vozila Centrotransa prije rata, vozit će i dalje ova kompanija. Jednu liniju koja prije rata nije postojala, Vijećnica - Dobrinja, dijelit će Centrotrans i GRAS, a ostale linije će biti vraćene GRAS-u", rekao je Bubica i dodao da ovakvim sistemom neće doći do ukrštanja linija i da neće biti potrebe za jednotarifnim sistemom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije