Ministar podržao besplatni doktorski studij za najbolje

Radiosarajevo.ba
Ministar podržao besplatni doktorski studij za najbolje

Ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo prof. dr Damir Marjanović održao je sinoć u Sarajevu hitni sastanak sa tzv. 'zlatnim studentima' Univerziteta u Sarajevu (UNSA), odnosno najuspješnijim diplomcima koji su nosioci zlatne značke.
Na sastanku je pokrenuta i inicijativa za formiranje Udruženja nositelja Zlatne značke

Kako smo doznali, sastanak je održan na inicijativu studenata.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba ministar Marjanović je naveo kako je jedan od osnovnih zahtjeva studenata bio da se nositeljima zlatne značke omogući besplatan treći (doktorski) ciklus školovanja. Ministar je podržao ovaj zahtjev te je dogovoreno da studenti o ovom pitanju uobliče i formalnu inicijativu. Potom će se, dodao je ministar, intenzivirati razgovori, unutar Vlade, ali i sa rektorom UNSA-e, na traženju rješenja.

Sutra s privrednicima

Istovremeno, prof. dr Marjanović je najavio i sastanak koji će se sutra (14. decembra) organizovati u Sarajevu, a na kojem će, pored našeg sagovornika, učestvovati i kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica te predstavnik kantonalne Privredne komore. Na ovom će se skupu, između ostalog, tražiti načina i delegirati opcije da se 'zlatnim studentima' omogući prilika za brže zaposlenje i sticanje radnog iskustva.

Ministar uklonio ploču s natpisom 'retardirana djeca'

Radiosarajevo.ba kontaktirao je i jednu od studentica koja je sinoć učestvovala na sastanku, Alisu Begović. Kako nam je kazala, prvi put su optimistični i očekuju da ovaj ministar neće ostati samo na riječima, već da je njihov prvi sastanak početak realizacije prepoznatih ideja u djela.

Begović nam je i ispričala kako su se 'zlatni studenti' u Sarajevu okupili prije nekoliko godina kada ih je kolega Amir Bejdić okupio u grupu na Facebooku. „Vrlo brzo smo se organizirali, kolegice i kolege su slali dopise na više adresa sa svojim konkretnim prijedlozima, ali nismo imali većeg uspjeha, jer odgovore ili nismo dobili ili bi dobili u kontekstu da je institucija kojoj je upućen dopis nije nadležna.“

Odgovor na prvu

No, ipak, ministar Marjanović je već na prvu poruku odgovorio.

Begović je istakla da su na sastanku upozorili na to da je većina 'zlatnih studenata' ili bez posla ili honorarno radi, bez ikakve su sigurnosti i primanja.

Novi ministar: Istjeraćemo politiku iz obrazovanja

„Prisutnost diskriminacijskih praksi na tržištu rada koje ne funkcionira na osnovu kompetencija, kao i zahtjevi poslodavaca za radnim iskustvom, dovode najbolje studentice/e Univerziteta u ugrožen položaj te smo tražili način da se olakša tranzicija najboljih studentica/ta generacije iz obrazovanja u zaposlenost u formalnom sektoru.

Povratak optimizma

Njihova nezaposlenost je najbolji dokaz nedostatka politika zapošljavanja i kašnjenje sa reformama u obrazovnom sistemu, što mlade dovodi dugoročno u nepovoljan položaj i dovodi ih u situaciju da moraju napustiti BiH radi rješavanja svoj statusnog pitanja“, naglasila je naša sagovornica.

Međutim, hitri potez i zalaganje novog ministra nauke, obrazovanja i mladih u Sarajevu, vratili su optimizam u redove 'zlatnih studenata', koji su čestitali prof. dr Marjanoviću na tome što je pokazao „kako se poštuju najbolji i kako se žele zadržati u gradu i državi“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije