Ministar Pećanac: Sarajevski klubovi su taoci kriminalaca

Radiosarajevo.ba
Ministar Pećanac: Sarajevski klubovi su taoci kriminalaca
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac, ministar kulture i sporta Ivica Šarić i policijski komesar Vahid Ćosić održali su danas press konferenciju nakon održanog sastanka sa predstavnicima sportskih udruženja na temu unapređenja pitanja bezbjednosti prilikom organizovanja sportskih manifestacija.

Najviše govora bilo je incidentima koji su proteklog vikenda bacili mrlju na početak proljetnog dijela fudbalske BH Telecom Premijer lige BiH.

''Ne želim gledati policajce u bolnicama''

 ''Ne volim česte sastanke na istu temu bez konkretnih promjena. Nadam se da će se nakon današnjeg susreta mnogo šta promijeniti. Prisjetićemo se kako je nakon utakmice Željezničara i Hajduka pokrenut niz aktivnosti na unaprijeđenju zakonske regulative. No, problem nije u zakonu već u činjenici da se zakona rijetki pridržavaju. I onda, kada se dese incidenti, obično svi budu kažnjeni osim onih koji zapravo glavni akteri. Moje mišljenje je da se trebamo voditi primjerom Engleske jer tamo su navijači bilo najgori, a sada prilikom utakmica mirno sjede i gledaju utakmicu, kao u pozorištu'', kazao je Ivica Šarić.

Nermin Pećanac (FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba)

Vrlo ljut bio je ministar Nermin Pećanac koji, kako kaže, ne želi sarajevske policajce gledati u bolnicama.

''Prag tolerancije? Mi nemamo pravo na prag tolerancije! Najlakše je reći da niko nije stradao i tražiti razne izgovore. No, definitivno je vrijeme da svi učesnici, a posebno organizatori sportskih događaja preuzmu odgovornost. Godinama je policija jedina koja se pridržava zakona. Stadioni su neuvjetni, i ukoliko se organizatori utakmica ne prihvate svojih dužnosti onako kako je to propisano, mi ćemo naše službenike prestati slati na utakmice'', kazao je Pećanac, naglasivši da klubovi moraju konstantno raditi na unaprijeđenju infrastrukture.

''Policija je prijatelj sporta''

''Svakako je to veliki problem, ali problema ima još. Molim vas, kako komentarisati veliki broj lica s debelim dosjeima koji sjede u VIP ložama sarajevskih stadiona? Zašto se klubovi ne bave i tim problemom? Jesu li sarajevski klubovi taoci kriminalaca?'', zapitao se ministar koji je današnji sastanak nazvao ''posljednjom opomenom klubovima''.

Vahid Ćosić (FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba)

''Nasilje na sportskim terenima ozbiljan je društveni problem čije rješenje iziskuje angažman kompletne društvene zajednice. Zakon koji reguliše ovu oblast je vrlo dobar, čak mogu reći i da je odličan, ali problem je što ga samo policija poštuje.

S moje tačke gledišta, zanemaruje se važnost zaštitarskih agencija koje uglavnom loše rade svoj posao i prilikom bilo kakvih incidenata, jednostavno se povlače s mjesta na kojem se neredi dešavaju. Policija Kantona Sarajevo je istinski prijatelj sporta i želimo doprinijeti povratku našeg sporta na mjesto koje mu pripada'', kazao je policijski komesar Vahid Ćosić.

Informacija s današnjeg sastanka, bit će proslijeđena svim sportskim savezima u našoj zemlji. Konkretni zaključci sastanka, vrijedi napomenuti, nisu danas prezentirani novinarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije