Ministar Marjanović o tehnološkom višku u školama

Radiosarajevo.ba
Ministar Marjanović o tehnološkom višku u školama

Jedan od osnovnih razloga što podaci o problemu tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo nisu objavljeni jeste taj što Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo podatke o tehnološkom višku nije zaprimilo blagovremeno od većeg broja osnovnih i srednjih škola, saopćeno je iz Ministarstva.

Ove godine resorno ministarstvo je suočeno sa problemom zbrinjavanja uposlenika osnovnih i srednjih škola kao javnih ustanova na području Kantona Sarajevo. Radi se o uposlenicima koji su ostali djelomično ili potpuno bez radnih zadataka.

"Problem tehnološkog viška u Kantonu Sarajevo je prisutan u proteklih desetak godina. Zbog konstantnog pada broja učenika koji upisuju osnovne i srednje škole. U predhodne tri godine donošenjem Pravilnika o zbrinjavanju zaposlenika koji su ostali djelomično ili popuno bez radnih zadataka taj problem je parcijalno rješavanjan u toku jedne školske godine", istakao je Abid Fejzić pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Planiran niz aktivnosti

U resornom ministarstvu tvrde kako će ove godine preuzeti niz aktivnosti kako bi se ovaj problem sistemski riješio. Osnovna namjera je da se pronađu određene mjere kako bi se u narednom periodu pitanja tehnološkog viška svela na razumnu mjeru. Tako bi u narednim školskim godinama kvalitetnije radile škole bez tehnološkog viška.

"Ove školske godine je za razilku od predhodnih školskih godina smo dodatno učinili transparentnim rad komisije za zbrinjavanje uposlenika, tim što su svi podaci dostavljeni školama u vidu preliminanih lista sa uvažavanjem primjedbi prije objavljivanja konačnih podataka", naglašava prof. dr. Damir Marjanović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pripremiti petogodišnji plan kadrovskih potreba

U resornom ministarstvu tvrde da su osnovnim školama na području Kantona Sarajevo poslali podatke o preliminarnom rasporedu nastavnika kako bi razmotrili eventualne primjedbe i sugestije.

U narednom priodu Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će insistirati da od početka septembra sve osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo pripreme petogodišnji plan kadrovskih potreba kako bi se u budućnosti problem zbrinjavanja tehnološkog viška sistemski riješio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije