Ministar Kaplan obećao pomoć za 'sedam institucija'

Radiosarajevo.ba
Ministar Kaplan obećao pomoć za 'sedam institucija'

Nakon što su predstavnici Umjetničke galerije BiH održali konferenciju za novinare na kojoj je najavljeno zatvaranje za posjetitelje ove Institucije od 1. septembra, održali su sastanak sa Minisrom kulture F BiH Salmirom Kaplanom.

Na ovom sastanku još jednom su izneseni problemi s kojim se susreću uposlenici Umjetničke galerije BiH, a koji su izazvani nepreuzimanjem osnivačkih prava sedam institucija kulture od značaja za BiH, kao i nepostojanje redovnog načina finasiranja ove institucije u proteklih 16 godina.

Ministar je izvjestio o naporima koje ovo Ministarstvo i Vlada FBiH preduzimaju u rješavanju problema.

Kako Federalno ministarstvo kulture i sporta nije u poziciji da preuzme osnivačka i druga prava, jer to nije u njegovoj nadležnosti, predlažu  imenovanje privremenog Upravnog odbora koji bi imenovao vršioca dužnosti direktora u maksimalnom trajanju od godine dana.

Obećano je da će Ministar u okviru svojih nadležnosti vršiti pritisak na vlast da se ozbiljnije pozabave ovim gorućim problemom

Obećana je hitna pomoć za svih sedam institucija kulture od državnog značaja u (ukupnom) iznosu od 300 000 KM za 2011. godinu.

Obećano je od sljedeće godine izdvajanje 1 500 000 KM kojim bi ovo Ministarstvo sufinansiralo pomenute institucije.

Po uspostavi vlasti na državnom nivou, Ministar će uložiti sve napore kako bi se se došlo do konačnog rješenja statusa sedam institucija kulture od značaja za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije