Mijatović: Ograničavanje oglašavanja je ishitrena odluka

Radiosarajevo.ba
Mijatović: Ograničavanje oglašavanja je ishitrena odluka

Prijedlog odluke o smanjenju dozvoljenog oglašavanja na javnim RTV servisima u BiH se iz više razloga čini vrlo zabrinjavajućim i ishitrenim, ocijenila je danas u izjavi za Fenu predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

„Iz materijala kojima raspolažem čini se da je prijedlog sačinjen na osnovu površne analize poslovanja javnih servisa i komercijalnih stanica, ne uzimajući u obzir sve pokazatelje. Ono što u svakom slučaju treba imati na umu je činjenica da bi svako smanjenje prihoda, a naročito ovako naglo kako je predviđeno nacrtom odluke, moglo dodatno ugroziti ionako slabe i nedovoljne korake u procesu reformi javnih emitera“, smatra Mijatović.

Po njenim riječima, važno je naglasiti da postojanje i održavanje dualnog sistema unutar kojeg postoje javni i komercijalni mediji zahtijeva pravičan pristup regulaciji baziran ne samo na detaljnoj analizi postojećeg stanja, već i u kontekstu daljeg razvoja sektora emitovanja a naročito predstojećeg procesa digitalizacije.

Stoga Mijatović u potpunosti podržava stav iznesen u pismu specijalnog predstavnika Evropske unije Petera Sorensena, kojim se zagovara izrada sveobuhvatne analize koja će uključiti sve aktere na tržištu emitovanja. Ova analiza bi također trebala biti u potpunosti predstavljena javnosti kako bi se ispoštovao princip transparentnosti koji je posebno važan u slučajevima kada se odlučuje o ovako bitnim pitanjima.

Reforma je nužna

„Međutim, ova dešavanja trebaju predstavljati posljednji poziv javnim emiterima i državi BiH da konačno provedu sve potrebne reforme i implementiraju postojeće zakone na koje su se oni sami obavezali. To je prije svega uspostava korporacije koja bi obavljala neke od ključnih zajedničkih poslova za sva tri emitera, onda zajedničke produkcije i kupovina programa. Svima je jasno da su zajednički troškovi tri javna emitera veliki, i da građani BiH skupo plaćaju ovakav sistem koji odbija reforme. Uspostavom korporacije otvorila bi se vrata i procesu digitalizacije kako bi se izbjeglo da BiH ostane jedina zemlja u Evropi koja još nije ni započela proces digitalizacije“, kazala je Feni predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije