MFB: Bh. političko-ekonomska drama

Radiosarajevo.ba
MFB: Bh. političko-ekonomska drama

Međunarodni forum Bosna je objavio 47. broj časopisa Forum Bosnae. U dvanaest autorskih tekstova analizirana su pitanja bosanskohercegovačke ekonomske krize u njihovoj neodvojivosti od političkih i ekonomskih prilika u zemlji i svijetu. Iz tih dvanaest rasprava moguće je izdvojiti zajednički sadržaj koji je upozorenje svima, a prije svega donositeljima političkih odluka na svim razinama bosanskohercegovačke države.

“Bauk” krize kruži svijetom i uveliko zahvata i Bosnu i Hercegovinu. Kriza je glavna medijska vijest, predmet punog angažmana političkih i poslovnih elita u svijetu. Loše vijesti sustižu jedna drugu. Čak i u tom “velikom” razvijenom svijetu uočljiv je nedostatak temeljnih analiza uzroka i karaktera krize. Ostaje se na terminu recesija/depresija ili se njen karakter reducira na financijsku krizu te njene “posljedice” na realni sektor.

Riječ je o prvoj krizi globalizacije, njenom društvenom, ekonomskom i političkom karakteru. A taj cjeloviti pristup u analizama potpuno izostaje. S druge strane, bosanskohercegovačka ekonomija je bila u strukturnoj krizi i prije svjetske ekonomske krize zbog odsustva razvojnog koncepta, nefunkcionalne organizacije vlasti, dominacije političkog utjecaja na ekonomske odluke. To je uzrokovalo inerciju u ekonomskom razvoju i odlaganje rješavanja važnih strukturnih problema (ogromna javna potrošnja, neuspjele privatizacije, razvojna zavisnost od stranih sredstava, itd). Svjetska kriza je samo “digla tepih” ispod koga su se skrivale naše domaće krize i, naravno, otvorila mnoge druge probleme, slično drugim zemljama u tranziciji.

Izostale ozbiljnije reakcije političke elite i institucija vlasti


U Bosni i Hercegovini su izostale pravovremene ozbiljnije reakcije političke elite i institucija vlasti. Neodgovornost te elite i tih institucija sada se pokazuje kao zastrašujuća prijetnja za ukupnu budućnost zemlje.

Posebno izdanje časopisa Forum Bosnae broj 47/09 je knjiga “Kriza bosanskohercegovačke ekonomije: Početak kraja ili kraj početka”. To je zbornik tekstova bosanskohercegovačkih ekonomista, starije i mlađe generacije i pokušaj da se temeljito analizira kriza, njeni uzroci i posljedice, a naročito njeni bosanskohercegovački sadržaji. Analizirajući utjecaj krize u Bosni i Hercegovini i svijetu iz tematski različitih uglova, autori nas analitički suočavaju s našom realnošću uz definiranje važnih preporuka za “novi početak” bosanskohercegovačkog razvoja. Ozbiljnost analiza, te njihova utemeljenost na činjenicama u velikoj mjeri otkriva istinu o bosanskohercegovačkoj ekonomiji, a istina je često “ono što niko ne želi da čuje”, posebno političke elite.

Autori tekstova su poznati sudionici javne rasprave koju će moderirati Žarko Papić, glavni urednik časopisa Forum Bosnae. Časopis ima 253. stranice. Sudionici ove rasprave časopis mogu kupiti prije njenog početka i poslije. Moguće ga je, također, nabaviti ili naručiti u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna, knjižarama Buybook, a njegove pojedine članke preko internetske biblioteke CEEOL iz Frankfurta.

Međunarodni forum Bosna organizirat će 07. novembra 2009. godine u 11.00h javnu raspravu “Bosanskohercegovačka politička drama: u svjetlu ekonomskih kontroverzi”. Rasprava će biti održana u sali 1 hotela Evropa. Javna rasprava je otvorena za sve članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna, saopćeno je iz MFB.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije