Mesud Hero: Milanović je prošao metamorfozu od komuniste do fašiste!

13
Radiosarajevo.ba
Mesud Hero: Milanović je prošao metamorfozu od komuniste do fašiste!
Foto: Printscreen / Mesud Hero i Zoran Milanović

Vijest da će predsjendik Republike Hrvatske Zoran Milanović 15. augusta 2023. godine odlikovati širokobriješku Poskok bojnu koja se pod komandom osuđenog ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute učestvovala – zajendo sa drugim jedinicama iz sastava Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i regularne Hrvatske vojske (HV), u napadu na sela Sovići i Doljani u jablaničkoj općini, gdje su prema dvije pravosnažne presude Haškog tribunala, izvršeni brojni ratni zločini, izazvala je pažnju bh. javnosti. 

Priču portala Radiosarajevo.ba prenijelo je više medija u BiH i regiji.

Ovim povodom razgovarali smo za profesorom Mesudom Herom, historičarom i višim kustosom Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, koji se nabio istraživanjem zločina na prostoru tzv. Herceg-Bosne, s posebnim osvrtom na prostore Prozora i Jablanice.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Inače, profesor Hero se 1992. godine uključio u jedinice Teritorijalne odbrane (TO), nakon čega je 1993. godine iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, premješten na mjesto načelnika Odjeljenja odbrane u općini Prozor. Bio je i načelnik ove općine pod kontrolom Armije RBiH. U poslijeratnim godinama bio je izabran za poslanika u Parlamentu FBiH. 

Koautor je knjige "Hrvatska Republika Herceg- Bosna, agresija i zločin", koju potpisuju on i novinar Fuad Kovač. Riječ je veoma značajnom istraživanju koje obuhvata aspekat vojnog, političkog i policijskog projekta "Herceg-Bosna". U svojim istraživanjima profesor Hero bavio se i zločinima na području Sovića i Doljana s kojima se povezuje i Bojna Poskok. 

"Evo čujem da se priča da nam opet bez najave i bez dogovora sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine u posjet dolazi predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Da ništa ne bude uredu pobrinut će se upravo protokol njegov protokol. Priča se da će za koji dan posjetiti Široki Brijeg i da će tom prilikom odlikovati, na zlu glasu daleko čuvenu Bojnu Poskok, koja je prilikom operacije Sovići/Doljani bila pod komandom osuđenog ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute, zajedno sa bolje poznatom Kažnjeničkom bojnom. O njihovoj bliskosti dovoljno govori činjenica da su Poskok Bojna i Kažnjenička bojna zajdno bili smješteni u Duhanskoj stanici Široki Brijeg, gdje su su kasnije bili zatočeni i mučeni Bošnjaci Hercegovine", govori Hero za portal Radiosarajevo.ba.

Milanović odlikuje Tutinu Poskok bojnu koja je učestvovala u zločinima nad Bošnjacima Jablanice!

Milanović odlikuje Tutinu Poskok bojnu koja je učestvovala u zločinima nad Bošnjacima Jablanice!

Prema njegovim riječima 'i ovaj mahniti hrvatski predsjednik' dokazuje da nastavlja politiku Vlatka Mačeka, Ante Pavelića, Franje Tuđmana, Gojka Šuška i nedovršene duge kolone političara hrvatskog šovinizma. 

"To je politika "udruženog zločinačkog poduhvata" (UZP) koja je više puta na relevantnim sudovima u BiH i Evropi dokazana i osuđena kao politika zločina usmjerena protiv građanstva nehrvatskog etničkog porijekla, ali i politika zločina usmjerena protiv međunarodnog javnog prava. Odlikovati jedinicu koja je bila pod komandom Mladena Naletilića Tute i njegove Kažnjeničke bojne, jedinice koja je bez suđenja svirepo ubila generala Blaža Kraljevića 8. augusta 1992, godine, koja je dan kasnije 1992. godine ubila Mirsada Begića i Senaida Begovića na mostu na Aleksinu Hanu kod Jablanice, pa minirala pravoslavnu crkvu Svete trojice na Bjelušinama u Mostaru, koja je vjerovatno imala svoje prste i u zasjedi na Bradini kod Konjica 12.7.1992 godine, kad je iz zasjede u ubijeno devet pripadnika repovačkog odereda TO Konjic,  odlikovati, na koncu, jedinicu koja je u Sovićima i Doljanima zapalila "sve muslimanske kuće te srušila dvije džamije" i koja je pokušala oteti svu nehrvatsku pokretnu i nepoktretnu imovinu na tom prostoru, jest nagovještaj predsjednika Hrvatske da bi se sve to moglo ponoviti, i da On to želi", kaže Hero. 

Mesud Hero
Foto: Printscreen: Mesud Hero

Profesor Hero zaključuje da se Milanović ponaša kao osoba koja želi biti ratni zločinac.

"Naravno, ukoliko odlikuje bojnu koja je učestvovala u ratnim zločinima nad Bošnjacima pod vodstvom Mladena Naletilića Tute, kao što je Tutina Kažnjenička bojna bila najpoznatija po teroru i zločinu na prostoru na kojem je djelovala u proteklom rat, a naročito na prostoru Gornjeg Vakufa, Prozora, Jablanice, Mostara i dijelova zapadne Hercegovine. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je prošao metamorfozu od komuniste do fašiste", zaključuje Hero.

Podsjetimo, Milanović je 2020. godine optuženiku za ratne zločine nad bošnjačkim civilima Zlatanu Miji Jeliću uručio odlikovanje za Specijalnu policiju MUP-a tzv. hrvatske republike Herceg-Bosna (HRHB), a godinu kasnije odao priznanje Vojnoj policiji HVO-a, čijom upravom je rukovodio osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić, kao i Postrojbi za posebne namjene "Ludvig Pavlović”, koja je, kao i Bojna Poskok, učestvovala u ratnim zločinima nad Bošnjacima Sovića i Doljnana. 

Ubistva, logori, protjerivanje, porušene džamije...

Podsjetimo, predstojnik Ureda obrane HVO općine Jablanica Marko Rozić je 23. aprila 1993. godine iz Doljana poslao 'Izvješće' Odjelu odbrane HZ HB – na ruke Slobodana Božića u kojem je o napadu na Doljane i Soviće napisao ovo:

"Nakon oružanih sukoba u naseljenim mjestima Doljani i Sovići izvršeno je saslušanje i privođenje svih pripadnika Armije te skupljanje civila na nekoliko mjesta. Ukupno imamo 422 žena i djece te 25 vojnih obaveznika. Takođe 94 vojna obveznika otpremljena su za Ljubuški. Do sada je pokopano 7 vojnih obveznika koji su poginuli, a pripadaju Armiji RBiH Sovići. Nakon prestanka sukoba na ovim terenima zapaljene su sve muslimanske kuće te srušene dvije džamije po zapovijedi visokih zapovjednika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije