MESS, SVEM i Balet fest: zajedno su jači

Radiosarajevo.ba
MESS, SVEM i Balet fest: zajedno su jači

Nakon 22 godine Sarajevo će opet imati svoj festival umjetničke muzike SVEM (Sarajevske večeri Muzike), koji će se održati od 08. do 12. maja 2012 godine uz učešće nekih od najeminentnijih ansambala i solista u Evropi.

Objavljeno je ovo danas na konferenciji za medije, koju su zajednički upriličili tri važna umjetnička festivala - Internacionalni teatarski festival MESS, Balet fest i SVEM.

Povod za ovaj zajednički nastup je bio današnji Međunarodni dan teatra, a novinarima su se predstavili Ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić, direktor MESS-a Dino Mustafić, direktor SVEM-a Ninoslav Verber te direktorica Balet festa Edina Papo.

Za program 52. Internacionalnog festivala MESS  kliknite ovdje
Za program 18. Sarajevskih večeri muzike kliknite ovdje

Ministar Šarić je konstatirao da i ovaj Međunarodni dan teatra protiče u uvjetima koji nisu adekvatni da bi kultura u gradu Sarajevu zaživjela kako treba. U takvoj situaciji treba pozdraviti obnavljanje još jednog festivala koji će kvalitativno podići nivo kulturne ponude u gradu i državi. Takođe, međusobna saradnja ova tri umjetnička festivala od velike je važnosti, s obzirom da dijele kulturni prostor, publiku, ali i probleme sa kojima se suočavaju.

Sarajevske večeri muzike 2012
Ninoslav Verber podsjetio je na historijat SVEM-a koji je trajao od 1972. do 1990. (s jednom godinom prekida). Novi SVEM će se donekle razlikovati od bivšeg, s obzirom da neće biti monotematski, ali po kvaliteti gostiju sigurno je da će se naći među najznačajnijim festivalima u regiji. za ovu godinu treba izdvojiti Edina Karamazova, koji će osim solističkog koncerta održati i majstorske kurseve za gitarsite, Krakovski gudački kvartet, te Simfonijski orkestar RTV Slovenija s izuzetnim solistima Sabinom Cvilak (sopran) te Zoranom Todorovićem (tenor) koji će takođe održati svoje radionice. Koncerti će se održavati u Narodnom pozorištu i Domu Vojske F BiH, a posebno treba najaviti i završni događaj u dvorani BKC-u kojim će se još jednom ukazati na mogućnost adaptacije ove dvorane u koncertnu dvoranu, za što su projekti urađeni još tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Otvaranjem kupole nekadašnjeg Templa, a današnjeg BKC-a  koja je sada horizontalno pregrađena, dobila bi se najakustičnija sala u regiji, dokazano je tim studijama.

MESS od 28.09. do 07.10. 2012
Festival MESS predstavio je danas detaljan program svog 52. izdanja koje će se održati u Sarajevu, Zenici i Visokom od 28. septembra do 7. oktobra. Festival će otvoriti češka eksperimentalna trupa Boca Loca Lab predstavom «Europeans», dok će isto veče svjetski poznati pijanista David Gazarov održati koncert, koji će biti poklon festivala SVEM festivalu MESS. Pored gostovanja jednog od najboljih svjetskih teatara iz Izraela, u saradnji sa Balet Festom će nakon 10 godina ponovo u Sarajevu gostovati Jozef Nadj sa predstavom «Untitled» iz Srbije. Iz programa regionalne produkcije treba izdvojiti predstave Olivera Frljića «Mrzim istinu», Martina Kočovskog «Kavkaski kurg kredom», te Urbana Andrasa «Urbi et orbi» u produkciji Koszlotanyi Deszo, manjinskog teatra iz Subotice. Tokom Messa prikazat će se i predstava mađarskog redatelja Mundruczóa Kornéla, koji je do sada već gostovao na SFF-u i MESS-u.

Future MESS dovodi predstave iz Italije, Poljske, Francuske, Austrije, SAD i Meksika, dok će u Children MESS programu biti i predstava iz Brazila.

"Od ove godine uspostavljamo i novi program – MESS Balkan Context – koji će predstaviti 5 teatarskih ostvarenja savremenih dramskih pisaca sa Balkana", najavio je Dino Mustafić, direktor Messa. Predstava koja će 7. oktobra 2012. zatvoriti 52. MESS je «Max Black» u režiji Heinera Goebbelsa, čije je ovo prvo gostovanje u Sarajevu, a inače je neizostavno ime u udžbenicima dramske režije. Prvi put u Sarajevu dolazi i Romeo Castellucci, sa teatrom Societas Raffaelo Sanzio iz Italije, te Aleksandar Morfov («Don Juan») iz Bugarske, dok iz Gruzije sa predstavom «Macbeth» dolazi i David Doiashvilli.

Direktorica 3. Belet Festa Edina Papo najavila je i ove godine vrhunske baletske izvedbe koje će se odvijati tokom mjeseca septembra, od kojih će neke biti organizirane u saradnji s MESS-om. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije