MESS pokreće rezoluciju u Evropskom kulturnom parlamentu

Radiosarajevo.ba
MESS pokreće rezoluciju u Evropskom kulturnom parlamentu

Internacionalni teatarski festival MESS pruža punu podršku apelu koji su direktori sedam institucija kulture od državnog značaja u Bosni i Hercegovini uputili najvišim zvaničnicima u našoj zemlji.

“Nakon gašenja Narodnog pozorišta Mostar, koje je nakon 60 godina prestalo sa radom, ovo otvoreno pismo ukazuje da ni institucije kulture od državnog značaja nisu pošteđene ignorantskog i neciviliziranog odnosa sa najviših nivoa vlasti u našoj zemlji, u kojima se najodgovorniji bh. dužnosnici ponašaju kao politički varvari.”, izjavio je Dino Mustafić, direktor MESS-a.


Nažalost, Festival MESS se već uvjerio da apeli nisu dovoljno snažno sredstvo za promjenu svijesti i poticanja na pozitivne akcije od strane vlasti prema institucijama kulture.

„Kako smo već najavili tokom 49. MESS-a, u Geteborgu od 11. do 13. decembra, pokrenut ćemo u Evropskom kulturnom parlamentu inicijativu za donošenje Rezolucije kako bismo internacionalizirali ovo pitanje i kreirali dodatni pritisak na bh. vlasti da konačno svojim aktivnostima zaštite institucije kulture i omoguće im nesmetan kontinuiran rad u skladu sa civilizacijskim normama.“, najavio je Mustafić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije