Merlin ambasador kampanje 'Pravda za svako dijete'

Radiosarajevo.ba
Merlin ambasador kampanje 'Pravda za svako dijete'

U fokusu obilježavanja Dana ljudskih prava 2012 za UNICEF i aktere sistema maloljetničke pravde su zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovini.

Događaj na kojem su predstavljeni rezultati kampanje Pravda za svako dijete okupio je javne ličnosti, prijatelje kampanje, donatore, institucije vlasti, te partnere iz oblasti pravosuđa za djecu, koji su podržavali kampanju u toku 2011. i 2012. godine.

O projektu je govorio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, a rezultate kampanje predstavila je predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer.

“Kampanja je promijenila svijest i uticala na poboljšanje razumijevanja alternativnih mjera i njihovo jačanje, usvojeni su zakoni koji predviđaju alternativne mjere, i što je bitno, u prvi plan je stavljeno pitanje prevencije koja je, po svim dostupnim studijama, ključ uspjeha. U okviru projekta opremljene su i posebne prostorije prilagođene radu sa djecom u kontaktu sa pravosudnim sistemom u općinama u kojima je projekt provođen, istaknut je značaj učešća roditelja, ali pred sobom još imamo brojne izazove koje trebamo zajedno prevazići”, kazala je Bauer.

Dino Merlin ambasador kampanje

Ovom prilikom je i za ambasadora kampanje imenovan muzičar Dino Merlin.

“Nema puta koji vodi niotkud, i roditelji su glavni glumci u ovom filmu odrastanja djeteta. Jedno rame jeste kućni odgoj, a drugo ovaj aspekt o kojem mi danas ovdje govorimo. Svi želimo najbolje, postoji odgovornost roditelja, organizacija i sistema, ali ne smijemo ni zanemariti odgovornost nas poznatih, čiji glas djeca slušaju. Samo ako budemo djelovali zajedno, pomoći ćemo djeci da budu u sportskim i kulturnim, a ne u crnim hronikama”, kazao je Dino Merlin.

Pored Merlina, prijatelji kampanje postale su brojne bh. ličnosti iz svih oblasti društvenog i javnog života kroz učešće u  TV emisijama koje pojašnjavaju ključne principe maloljetničkog pravosuđa: Jasna i Pjer Žalica, Moamer Kasumović, Amira  Medunjanin, grupa Regina i Davor Ebner, Armin Muzaferija, Mirza Šoljanin, Amel Ćurić, Maja Tatić, Marija Šestić, Igor Vukojević i Željko Panić.

Priznanja novinarima

Danas su dodijeljena su i priznanja za najbolja novinarska ostvarenja iz oblasti dječije zaštite, prevencije nasilja i maloljetničke pravde u 2012 godini. Priznanja su dobili, po kategorijama: Za najbolji rad objavljen na internetu: Elvir Huremović, (B.portal) za priču o zlostavljanju djevojčice u Karavlasima. Za najbolji rad objavljen na radiju: Igor Krstanović, (Studio 88) prilog o djeci u sukobu sa zakonom. Za najbolji rad objavljen na televiziji: Darmin Hadžić, (TV Unsko-sanskog kantona) ukazivanje na problem postpenalnog rada sa djecom u sukobu sa zakonom. Za najbolji rad objavljen  u štampanim medijima: Dragan Pavlović, (Oslobođenje)o nepostojanju zakona o zaštiti i postupanju sa djecom u krivičnom postupku, te ulozi škole u prevenciji problema.

Priznanja za istaknuti novinarski doprinos dobili su i: Eldin Hadžović, BIRN; Ivan Katavić, Slobodna Evropa;Đorđe Vujatović, RTRS, multimedija; Sanel Kajan, Al Jazeera i Slađana Gajić, Ekspres.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije