Memphis: Dodjela nagrada za blues ostvarenja

Radiosarajevo.ba
Memphis: Dodjela nagrada za blues ostvarenja

U Memphisu je održana 32. godišnja svečanost dodjele nagrada bluz glazbe, a o tome ko su najveći pobjednici te večeri a ko najnoviji članovi Kuće slavnih bluza izvijestila je VoA u ponedjeljak.
 
Majstor gitare Buddy Guy je odnio pet nagrada, među kojima su za najbolju skladbu i za najbolji album, pod naslovom Living Proof.

Ove godine Kuća slavnih bluza primila je nove članove Roberta Craya, Johna Hammonda, Big Maybelline, Alberta Huntera, J.B. Lenoira i kantautoricu Denise LaSalle.

LaSalle, kojoj je 71 godina, kaže da je njen zvuk uvijek bio mješavina bluza, soula i R&B-ja, zbog čega ju je na početku njene karijere bilo teško svrstati u određenu kategoriju.

"Smatrali su me R&B pjevačicom, a onda sam bila smještena u kategoriju bluz pjevačice. Međutim, bluz poklonici nisu htjeli moju glazbu prihvatiti kao bluz, što sam ja onda? Tako sam dobila naslov soul bluz. A onda sam počela svirati sve više bluz i odjednom sam bila konačno prihvaćena kao bluz pjevačica, i s time sam bila zadovoljna", kazala je.
 
Denise LaSalle je najbolje poznata po svojem milijunskom hitu iz 1971. pod naslovom Trapped By A Thing Called Love, koji je bio tako dobro prihvaćen zbog, kako ona kaže, savjeta koji joj je u zadnji trenutak dao legendarni producent Willie Mitchell.

"Htjela sam se vratiti u studio i ponovo snimiti neke vokalne dionice, no Willie Mitchell je rekao da to ne smijem dirati, da je ovo što sam prije snimala odlično, pravi hit. Rekao je da ako hoću nešto dosnimiti da on to neće učiniti, da moram otići u neki drugi studio, i s tom me odlučnošću uspio uvjeriti," kaže LaSalle.

Ove godine na svečanosti dodjele nagrada blues glazbe podijeljene su nagrade u 26 kategorija.

Među pobjednicima u glavnim kategorijama su John Hammond kao akustični izvođač, sastav The Nighthawks za najbolji akustični album, Charlie Musselwhite u kategoriji tradicionalnog bluza, najboljeg muškog izvođača i najboljeg usnog harmonikaša, Ruthie Foster za najbolju pjevačicu tradicionalnog bluza, te sastav Derek Trucks Band za najbolji sastav godine.

Posmrtne počasti su ukazane Solomonu Burkeu, Pinetopu Perkinsu i Robinu Rogersu.

Potpuni popis pobjednika može se naći na internetskoj stranici bluz zadužbine www.blues.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije