Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo u Sarajevu!

Radiosarajevo.ba
Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo u Sarajevu!

Nakon iznimno uspješnog prošlogodišnjeg učešća u projektu Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo (IFFR Live!), Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point se i 2016. pridružuju jedinstvenom filmskom događaju, koji će sarajevskoj publici omogućiti simultano praćenje dijela programa 45. meñunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu zajedno sa publikom u 45 evropskih kino dvorana. 

Ovogodišnji program Međunarodni filmski festival Rotterdam u Sarajevu održaće se uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Sarajevu. 

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha projekta, u okviru kojeg je projekcije filmova pratilo oko 200 gledalaca, program IFFR Live! i ove godine prenijet će dašak filmskog uzbuñenja s jednog od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu, ali i predstaviti novi vid filmske prezentacije u sklopu jedinstvene platforme koja socijalne mreže i internet integrira u festivalsko tkivo. 

Osim što će imati priliku da pogledaju pet filmskih ostvarenja, posjetitelji će u kinu Meeting Point, od 29. do 31. januara, nakon svake projekcije moći sudjelovati u Q&A i panel diskusiji s rediteljima i ekipama filmova putem video-linka te postavljati pitanja putem Twittera. 

PROGRAM 

petak, 29. januar, 20 sati: DOK OTVARAM OČI / AS I OPEN MY EYES 

subota, 30. januar, 16 sati: MODEL / THE MODEL 

subota, 30. januar, 20 sati: PREDRASUDA / PREJUDICE 

nedjelja, 31. januar, 16 sati: DJEVOJKA / LA NOVIA 

nedjelja, 31. januar, 20 sati: HELIKOPTER ZA SMEĆE / THE GARBAGE HELICOPTER 

DOK OTVARAM OČI/AS I OPEN MY EYES - Leyla Bouzid (Francuska, Tunis, 2015) 

Pratimo priču mlade tuniške pjevačice koja u mjesecima neposredno prije rasplamsavanja Arapskog proljeća u svojoj zemlji hrabro i pomalo neoprezno probija cenzuru nametnutu od strane vlasti izvodeći svoje kritičke pjesme u kafanama i noćnim klubovima koje posjećuju mladi Tunižani. 

MODEL/THE MODEL - Mads Matthiesen (Danska, 2016) 

Kada se Emmi, mladoj djevojci na početku karijere u modnoj industriji, pruži prilika da ostvari svoj san i postane meñunarodni super model, ona iza sebe ostavlja život u Danskoj i seli se u Pariz. Na foto sesiji na lokaciji nedaleko od svoga rodnog grada Emma upoznaje privlačnog fotografa Shanea Whitea i njih dvoje se zaljubljuju. Ali njihova veza za Emmu ubrzo postaje opasna opsesija. 

PREDRASUDA/PREJUDICE Antoine Cuypers (Belgijaum, 2015) 

Mješavina prigrljenog formalizma i histerične porodične krize, igrani prvijenac Antoinea Cuypersa preispituje pravila filmskih žanrova i sa vidljivim užitkom se poigrava sredstvima filmskog pričanja priče. 

DJEVOJKA/LA NOVIA Paula Ortiz (Španija, 2015) 

Zapanjujuće lijepa adaptacija proslavljene teatarske drame “Krvava svadba” Federica Garcije Lorce, “Djevojka” je priča o zabranjenom, strastvenom ljubavnom trouglu i nevjesti koja napušta svoga mladoženju jer više ne može ignorisati narastajuću želju za svojim ljubavnikom Leonardom. 

HELIKOPTER ZA SMEĆE/THE GARBAGE HELICOPTER Jonas Selberg Augustsén (Švedska, Katar, 2015) 

Minimalistički, monohromni film ceste, sa nadrealnim smislom za humor, igrani prvijenac Jonasa Selberga Augustsena sadrži primjese ranih radova Jima Jarmuscha i Akija Kaurismakija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije