Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

U svijetu se 15. oktobar obilježava kao Dan slijepih i slabovidnih osoba. Tim povodom, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organizovalo je promociju knjige “Običaji muslimana, pravoslavnih, rimokatolika i Jevreja i BiH”, na Brajevom pismu i u zvučnoj tehnici.

Knjiga je urađena u suradnji sa Međureligijskim vjećem u BiH, a ima za cilj da promovira i približi slijepim osobama različitosti tradicije i vjerske prakse svih naroda Bosne i Hercegovine.

“Želimo očuvati uspomenu na naslijeđe i sve one različitosti koje ima Bosna i Hercegovina i koje nas čine posebnim”, kazala je Amna Hrvat, predsjednica Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u kojoj 15. oktobar još nije proglašen Danom slijepih, što dovoljno govori o problemima slijepih u bh. društvu. Od prelaska ulice čiji semafori nemaju zvučnu signalizaciju, do odnosa svih nivoa vlasti prema pravima slijepih osoba.

Današnja promocija bila je i prilika da se skrene pažnja da u izradu zakonskih rješenja treba uključiti i slijepe, te im dati priliku da budu korisni građani, a ne samo korisnici socijalni davanja. To takođe znači nabavku tehničkih pomagala, jednake mogućnosti pri školovanju i zapošljavanju.

“Danas je 15. oktobar, međunarodni Dan slijepih i mi pokušavamo da javnostima još jednom ukažemo na probleme slijepih kojima svi trebaju posvetiti malo više pažnje” izjavio je Fikret Zuko izvršni direktor Udruženja.

Poštivanje zagarantovanih ljudskih prava slijepih osoba za koje je potrebno više volje institucija vlasti nego samih financijskih sredstava, pomoglo bi slijepima da se što bolje uključe u socijalni ambijent i funkcioniraju kao ravnopravni građani, poruka je slijepih osoba povodom međunarodnog dana "bijelog štapa."

goran, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije