Međunarodni dan sjećanja na preminule trans osobe

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan sjećanja na preminule trans osobe

Danas, 20. novembra obilježava se Međunarodni dan sjećanja na preminule trans osobe. Ovaj dan je prilika da se sjetimo onih koji su izgubili svoje živote zbog ignorancije društva, neprihvatanja različitosti, te nasilja iz mržnje, kao najokrutnijeg čina nasilja prema ljudskom biću. 

Dan sjećanja na trans osobe diljem svijeta počeo se obilježavati 1999. godine u spomen na Ritu Hester, trans ženu koja je brutalno ubijena godinu prije. Njeno ubistvo je ostalo neriješeno, kao i mnogi drugi zločini počinjeni nad trans osobama. Nažalost, i ove godine službene brojke pokazuju da je počinjeno 226 ubistava nad trans osobama u svijetu.

Trans osobe nemaju pristup odgovarajućim procedurama prilagodbe spola. Štoviše, ni Federacija BiH ni Republika Srpska ni Brčko distrikt ne pokrivaju troškove tretmana prilagodbe spola. Trans osobe koje žele proći tretman prilagodbe spola su prisiljene tražiti takav tretman u inozemstvu, o vlastitom trošku. Riječ je o osobama koje su u BiH često isključene iz LGBT dijaloga.

Rodna raznolikost je oduvijek postojala i potrebno je da se učini sve što možemo, kao zajednica i društvo, da se osobe različitog rodnog/seksualnog identiteta prestanu svrstavati u tradicionalne društvene binarne konstrukte, koji u krajnjoj liniji dovode do diskriminacije i zločina iz mržnje. 

Sarajevski otvoreni centar, u okviru Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje u proteklom periodu je zagovarao za uvođenje zločina iz mržnje u Krivični zakon Federacije BiH, koja je još uvijek u parlamentarnoj proceduri.

Trans osobe su zbog svog specifičnog rodnog izražavanja, koji se ne uklapa u društveno prihvaćene standarde, posebno izložene nasilju, te je neophodno poduzeti sve mjere da se takvo nasilje zaustavi i procesuira i da se proaktivno djeluje u cilju odvraćanja potencijalnih počinitelja.

20. novembar je prilika da se zajedno sjetimo svih žrtava transfobije i zločina iz mržnje kao i da svojim naporima radimo na tome da se transfobija smanji, saopćili su iz Sarajevskog otvorenog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije