Međunarodni dan muškaraca u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan muškaraca u Sarajevu

Međunarodni dan muškaraca se obilježava se od 1999. godine, 19. novembra. Ovaj datum priznao je i UN.

BiH je 50. država na svijetu koja obilježava ovaj dan. 

Udruženje KAP koje organizira obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine ističe da su ciljevi obilježavanja i javne promocije ovog datuma su sljedeći:

1. Podizanje svijesti o zdravlju muškaraca i dječaka.
Analize pokazuju da je životni vijek muškarca u prosjeku 7 godina kraći od životnog vijeka žena. Život muškaraca u svijetu je povezan sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje posvećivati vlastitom zdravlju. Činjenica je da muškarci češće pate od raka, moždanih i srčanih udara, jedu nezdravo, i općenito su često nemarni prema svom tijelu. Prvi cilj obilježavanja ovog datuma je da se podigne svijest muškaraca o vlastitom zdravlju kroz javne kampanje (audio- radijski jingleovi, video spotovi, bilboardi, leci, internet promocija, direktna promocija na javnim mjestima u BiH).

2. Promocija rodne ravnopravnosti.

Promocija jednakosti putem dijaloga i zajedničkog obilježavanja ovog datuma, može doprinijeti jačanju rodne ravnopravnosti u BiH i poboljšanju odnosa među spolovima. Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 posto žena osjetilo je na svojoj koži neki oblik fizičkog nasilja od partnera. Promocija rodne ravnopravnosti zagovara tezu da savremeni muškarac želi da živi u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama. Krajnji cilj je harmonizacija odnosa među polovima.

3. Isticanje pozitivnih muških uzora i primjera u različitim oblastima društva.
Ovo je prilika da se ističu dostignuća muškarca i njegov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Pokazati da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na kroz različite primjere, naglašavajući pri tome pozitivnu ulogu muškaraca u društvu.

Povodom Međunarodnog dana Muškaraca u subotu, 19. novembra u 20.30. sati bit će održan "Men's day party" u Sarajevu u Basementu (Bosmal).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije